Fyllda ugnsbakade grönsaker och vinblad

Markiz Talhaoui

Fyllda ugnsbakade grönsaker och vinblad

27 ingredienser

1 h 30 min

De här fräscha och goda grönsakerna med färsfyllning passar perfekt att serveras ljumna med en sval yoghurt och en bit gott bröd.

Ingredienser

6 - 8 portioner
  • 4 gula lökar (stora)
  • 6 tomater (mogna)
  • 400 g mangold (gärna med stjälkar)
  • 2 dl vatten, kallt
  • 3 msk olivolja
  • 300 g blandfärs (nöt- och lammfärs eller bara nötfärs)
  • 2 msk paprikapuré (mild)
  • 3 msk tomatpuré
  • 250 g rundkornigt ris
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 msk torkad mynta
  • 50 g pinjenötter
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen svartpeppar, grovmalen
  • 50 g färsk bladpersilja
  • 1 msk granatäpplesirap
  • 3 msk citronsaft, färskpressad
  • 16 vinblad (gärna inlagda i saltlake, sköljda och avrunna)
  • 1 grönsaksbuljongtärning (eller kycklingbuljongtärning)
  • 4 dl vatten, kokande
  • 4 msk olivolja
  • 30 g smör
  • 0,25 tsk pul biber

Servering

  • yoghurt
  • bröd

Gör så här

  1. Skala löken och dela dem på mitten.
  2. Koka lökhalvorna lätt i 5 minuter tills de börjar mjukna.
  3. Lossa sedan löklagren försiktigt så att de går att fylla.
  4. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem.
  5. Lägg mangoldbladen i kokande vatten i 1 minut. Kyl dem sedan snabbt i kallt vatten och låt rinna av.
  6. Hetta upp olivolja i en stor panna.
  7. Fräs färsen tills den får lite färg.
  8. Tillsätt paprikapuré, tomatpuré, ris, kryddor, mynta, pinjenötter, salt, peppar och hackad persilja.
  9. Häll även i 1 dl av det kokande vattnet och låt sjuda i ca 10 minuter tills riset suger upp vätskan men fortfarande har tuggmotstånd.
  10. Rör ner granatäppelsirap och citronsaft. Låt svalna något.
  11. Fyll löklagren, tomaterna, mangoldbladen samt vinbladen med blandningen och rulla ihop dem.
  12. Lägg dolmarna tätt i en vid och tjockbottnad kastrull i lager, men med de känsligaste (som vinblad och mangold) överst.
  13. Lös upp buljongtärningen i 4 dl kokande vatten och häll det över dolmarna. Vätskan ska nå upp till ungefär halva höjden på dolmarna men inte täcka dem helt.
  14. Lägg bakplåtspapper, folie och sedan en värmetålig tallrik ovanpå dolmarna som tyngd så att de håller formen under tillagningen.
  15. Täck kastrullen med lock och låt dolmarna sjuda försiktigt på låg värme i ca 50–60 minuter. Det ska inte stormkoka utan bara småputtra tills riset är mjukt och vätskan nästan kokat in.
  16. Låt dolmarna ligga kvar i kastrullen med locket på i minst 15 minuter efter tillagning. Då sätter sig smakerna och fyllningen blir fast och saftig.

Servering

  1. Servera dolmarna varma eller ljumna med yoghurt och bröd vid sidan om.