Fyllda ugnsbakade grönsaker - petit farcis
Fyllda ugnsbakade grönsaker - petit farcis
16 ingredienser
30 m
"Samma grundsmet till alla grönsaker. Vill man fylla vinblad eller mangold till rullar kan man byta ut örterna mot mynta och dill. Dolmarna kan man sedan sjuda i lite vätska till exempel buljong under lock istället för att baka dem i ugnen. " /Tove Nilsson
Ingredienser
Grönsaker
- 8 grönsaker (tex paprika, lök, zucchini, tomat)
- 1 gul lök, finhackad
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- 4 dl kokt ris
- 500 g blandfärs (eller lammfärs)
- 1 dl färska örter, hackade (t.ex. timjan, persilja, rosmarin och basilika)
- 1 ägg
- 1 dl vatten
- salt
- svartpeppar
Tomatsås
- 2 klyftor vitlök, finhackade
- ev blandad frukt (fruktköttet från de urgröpta grönsakerna)
- olja
- 8 tomater ((alternativt en burk krossad tomat))
- 1 dl vatten
- 0,5 msk vitvinsvinäger
Gör så här
Grönsaker
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär av toppen på grönsakerna och gröp ur kärnor och eventuellt kött. Köttet kan användas i tomatsåsen som serveras tillsammans med grönsakerna.
- Blanda lök, vitlök, ris, färs, örter, ägg och vatten till en smet. Salta och peppra.
- Fyll grönsakerna med smeten och ställ på en plåt. Sätt på locken.
- Baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Tomatsås
- Stek vitlök tillsammans med köttet från grönsakerna i olja i en panna i rejält med olja.
- Tillsätt tomat, vatten och vinäger. Låt puttra ihop till en tjock sås.
- Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar.
Servering
- Servera de fyllda grönsakerna med såsen.