Fylld oxbringa

Fylld oxbringa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fylld oxbringa

13 ingredienser

Denna kraftiga kötträtt serveras ofta till förrätt. Köttet ska marinera i 6 timmar och steka i ugn i 1 timme, så det är ingen snabbmat.

Ingredienser

portioner
  • 2 oxbringor [à 1 kg]
  • 2,5 dl rödvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk timjan
  • 250 g färsk spenat
  • 8 morötter, kokta
  • 4 ägg, hårdkokta
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 1 tsk torkad chilifrukt, krossad
  • 1 msk grovt salt
  • 7 dl oxbuljong
  • 3-7 dl vatten

Gör så här

  1. Snitta köttbitarna på längden så att halvorna hänger samman och platta ut det så att det blir plant. Skala morötter, koka dem och skär i 2 1/2 cm tjocka och 15 cm långa bitar. Hårdkoka äggen och klyfta dem. Skala löken och skär den i 3 mm tjocka skivor.
  2. Lägg det ena köttsjoket i en liten ugnspanna. Skala och hacka vitlök och blanda den med vinäger och timjan. Häll på hälften, lägg på den andra köttbiten och häll över resten av vinägerblandningen. Täck köttet och ställ det i rumstemperatur i 6 timmar.
  3. Sätt ugnen på 175°. Lägg köttbitarna med kortsidorna mot varandra så att de överlappar med 5 cm, bulta ihop köttskarven. Fördela spenatbladen över köttet och varva morötter och äggklyftor. Strö över lökringarna och alla kryddor. Rulla samman köttet hårt, bind upp det med krympt bomullsgarn.
  4. Lägg köttrullen i en liten ugnspanna. Häll i buljongen så att vätskan når upp 1/3 på köttrullen, täck med aluminiumfolie. Koka i ugnen i ca 1 timme. Låt köttrullen vila i 10 minuter innan den skärs upp i knappt cm-tjocka skivor.