Ugnsbakad aubergine med linsröra och fetaost

17 röster
1 h
4
Ugnsbakad aubergine med tomatsås och fetaost
Foto: TV4

Perfekt middagsrätt som du svänger ihop i ett nafs! Med den lena smaken från auberginen, kryddiga smakerna från linsröran och sältan från fetaosten blir denna måltid en garanterad middagssuccé! 

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 aubergine
  • 2 dl svarta linser
  • 1 gul lök, strimlad
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad koriander
  • 1 burk krossad tomat
  • 3 msk olivolja
  • 1 förp fetaost
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 4 pitabröd
, tunna (libabröd går också bra)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°.

  2. Lägg auberginen på en oljad plåt med skalet nedåt, salta lätt. Baka ca 20 minuter tills auberginen blir lite mjuk. Gör såsen under tiden.
  3. Koka linserna i osaltat vatten tills de är mjuka men fortfarande har lite “tugg” kvar. Salta vattnet mot slutet när linserna nästan är klara.
  4. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna på medeltemperatur tills löken är mjuk och gyllenbrun. Tillsätt kryddor och krossad tomat. Låt småputtra till en ganska fast sås.
 Mixa linserna hastigt i en matberedare till ett grovt smul. Rör ned i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar.

  5. Ta ut auberginen och sänk värmen till 225°. Snitta i mitten så man får plats med sås. Fyll med sås och smula över fetaost. Ringa över olivolja.
  6. Gratinera i ugnen ca 30 minuter.

  7. Hetta upp en stekpanna. Stek brödet snabbt i lite olja.

  8. Servera den gratinerade auberginen med hackad mynta, en klick yoghurt och bröd.
  9. Glöm inte att matsortera skalet från löken för en mer hållbar matlagning, och njut av din härliga vego-rätt. /Köket-redaktionen
20 juli 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...