Frusen mojito - myntasorbet med ljus rom

Frusen mojito - myntasorbet med ljus rom
Foto: Ingela Fors

Frusen mojito - myntasorbet med ljus rom

Av: Ulf Ellervik

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

Myntasorbet är synnerligen läskande och passar i flera olika drinkar. Förutom till en frusen mojito kan du använda samma sorbet till en mint julep. /Ulf

Recept ur boken Glass för kemister och andra livsnjutare

Ingredienser

portioner drink
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk vodka
  • 1 kruka grönmynta
  • 1,5 dl limefrukt, pressad
  • 1 dl vatten, kallt
  • 1 blad gelatin
  • 4 cl vit rom
  • limefrukt, skuren i åttondelar
  • grönmyntablad

Gör så här

  1. Rensa myntan och dela upp den i stammar och blad. Koka upp 1,5 dl vatten och socker tillsammans med stammar och vodka. Stäng av värmen och låt stå i 15 minuter. Kyl blandningen i kylskåp och sila sedan bort myntastammarna.
  2. Spara några myntablad som dekoration och hacka resten fint. Blanda myntahacket med sockerlag, limejuice och vatten.
  3. Låt gelatinet svälla i vatten och smält det sedan med minimal mängd vatten. Blanda ner gelatinet i myntalösningen och kör i glassmaskin till fast konsistens.
  4. Det brukar ta omkring 40 minuter. Sleva upp sorbeten i en plastlåda och frys över natten.
  5. När du ska servera en mojito är det bara att skrapa ner myntasorbet i ett vanligt dricksglas. Dekorera med limebitar och myntablad och fyll på med iskall rom. Sätt dig under en palm, blicka ut över ett azurblått hav och njut av livet – och din frusna mojito.