Frusen gorgonzola med rosmarinkola och aprikos

17 röster
60 m
4
Frusen gorgonzola med rosmarinkola och aprikos
Foto: Dante Zia

En smakexplosion utlovas. Inspirerad av Alexander Sjögren på Mutantur i Malmö. Ett måste för alla ostälskare! /Dante

Visa mer
60 m
4

Du behöver

  • 120 g gorgonzola (alt Saint Agur eller Kornblomst)
  • 50 g torkad aprikos
  • 4 msk rostat bovete
  • färsk rosmarin, till servering

Kolasås

  • 100 g strösocker
  • 3 msk balsamvinäger
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl ljus sirap
  • 20 g torkad rosmarin
  • salt

Gör så här

  1. Dela osten i mindre bitar. Plasta in bitarna i plastfolie och lägg i frysen. Osten behöver frysas i ungefär en timme.
  2. Rosmarinkola
    Karamellisera socker i en hög kastrull (annars riskerar såsen att koka över). När sockret karamelliserats, tillsätt balsamvinägern. Efter 2-3 minuter, häll i vispgrädden, sirapen och rosmarinen. Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av kolasåsen och smaka av med salt och balsamvinäger.
  3. Servering
    Hacka osten i mindre strimlor. Placera i mitten av en djup tallrik. Lägg på strimlad aprikos och rostad bovete. Väl vid bordet, häll på varm kolasås. Garnera med färsk rosmarin.
4 november 2018

Laddar fler recept