Frusen gorgonzola med rosmarinkola och aprikos

POPULÄRT
Frusen gorgonzola med rosmarinkola och aprikos
Foto: Dante Zia
Dante Zia
Dante Zia

Frusen gorgonzola med rosmarinkola och aprikos

37

3 steg att laga

10 ingredienser

60 m

En smakexplosion utlovas. Inspirerad av Alexander Sjögren på Mutantur i Malmö. Ett måste för alla ostälskare! /Dante

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 120 g gorgonzolaost (alt Saint Agur eller Kornblomst)
  • 50 g torkad aprikos
  • 4 msk rostat bovete
  • färsk rosmarin, till servering

Kolasås

  • 100 g strösocker
  • 3 msk balsamvinäger
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl ljus sirap
  • 20 g torkad rosmarin
  • salt

Gör så här

  1. Dela osten i mindre bitar. Plasta in bitarna i plastfolie och lägg i frysen. Osten behöver frysas i ungefär en timme.
  2. Rosmarinkola
    Karamellisera socker i en hög kastrull (annars riskerar såsen att koka över). När sockret karamelliserats, tillsätt balsamvinägern. Efter 2-3 minuter, häll i vispgrädden, sirapen och rosmarinen. Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av kolasåsen och smaka av med salt och balsamvinäger.
  3. Servering
    Hacka osten i mindre strimlor. Placera i mitten av en djup tallrik. Lägg på strimlad aprikos och rostad bovete. Väl vid bordet, häll på varm kolasås. Garnera med färsk rosmarin.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer