Friterade maskrosor

koket.se
Friterade maskrosor

Friterade maskrosor

Av: Elvira Lindqvist

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

1 h + inläggningstid

Friterade maskrosblommor med emulsion på inlagda maskrosknoppar.

Se Elvira Lindqvist laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Inlagda maskrosknoppar, del 1

  • 2 dl maskrosknopp, outslagna
  • havssalt

Del 2

  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 6 msk vatten

Fritering

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 dl kolsyrat vatten
  • 1 krm salt
  • 20 maskrosor
  • frityrolja

Emulsion

  • 1 ägg
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk maskroskapris, hackade
  • 4 dl rapsolja
  • 0,5 dl lagrad ost, riven
  • lag från maskroskaprisen

Gör så här

Inlagda maskrosknoppar, del 1

  1. Skölj av maskrosknopparna och låt den torka på papper.
  2. Lägg maskrosknopparna i en glasburk och täck med havssalt.
  3. Låt stå i kylen i ca 2 dygn.
  4. Häll av saltet från knopparna, använd en sil.
  5. Lägg sedan tillbaka knopparna i burken.

Del 2

  1. Koka upp lagen och låt svalna i några minuter. Häll lagen över knopparna i burken så att lagen täcker knopparna.
  2. Förslut burken och låt stå svalt i minst 3 veckor. Vänd på burken då och då.

Fritering

  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Knäck i ägget, häll i det kolsyrade vattnet och blanda till en jämna smet.
  3. Värm fritösen/frityroljan till 170 grader.
  4. Doppa blommorna i smeten och fritera gyllenbruna.

Emulsion

  1. Blanda ägg, vitlök och maskroskapris.
  2. Droppa i oljan under vispning tills emulsionen är tjock och luftig.
  3. Smaksätt med ost och lagen.