Friterade loukoumades

NYHET
Friterade loukoumades
Foto: Tv4

Friterade loukoumades

16 ingredienser

1 h 30 min

Friterade loukoumades med sirap, pistagenötter och digestiveglass blir en festlig dessert att bjuda på när du har gäster.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Digestive- och vaniljglass

  • 5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång ( eller 3 tsk vaniljsocker)
  • 8 digestivekex, mortlade eller smulade

Loukomades

  • 0,5 förp jäst för söta degar
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk olivolja
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 l rapsolja (majs- eller frityrolja)

Servering

  • 0,5 dl pistagenötter
  • 1 msk malen kanel
  • 1 dl sirap

Gör så här

Digestive- och vaniljglass

  1. Vispa grädde, mjölk, ägg, socker och vanilj i en bunke.
  2. Häll smeten i en glassmaskinen och låt gå i 60 minuter.
  3. Mortla digestivekex och häll ner smulorna i glassmeten efter halva tiden.
  4. När 60 minuter har gått är glassen klar.
  5. Lägg glassen i en matlåda och förvara i frysen fram till servering.

Loukomades

  1. Smula ned jästen i en bunke.
  2. Värm mjölk och olivolja till 37 grader i en kastrull.
  3. Häll sedan vätskan över jästen och blanda noggrant.
  4. Blanda ner vetemjöl, strösocker och salt. Blanda ordentligt med en slickepott till en fin smet.
  5. Lägg en handduk över bunken och låt smeten jäsa i minst 1 timme i rumstemperatur.
  6. Värm oljan i en kastrull till 160-170 grader.
  7. Använd en matsked för att ta upp smet från bunken och skrapa sedan ner smeten med en annan sked i den varma oljan.
  8. Fritera max 5 munkar i taget.
  9. Munkarna kommer att svälla upp och bli gyllenbruna på undersidan efter ca 2 minuter. Vänd på munkarna så de blir gyllenbruna även på andra sidan.
  10. Plocka sedan upp munkarna med en hålslev och lägg dem på en tallrik med hushållspapper.

Servering

  1. Mortla pistagenötter.
  2. Lägg upp munkarna i serveringsskålar när alla är friterade.
  3. Pudra över kanel, strö på pistagenötterna och ringla över sirap.
  4. Servera glassen till.