Friterade kanelbullar med kardemummagrädde

NYHET
Friterade kanelbullar med kardemummagrädde
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Friterade kanelbullar med kardemummagrädde

12 ingredienser

30 min + jäsning

De här kanelbullarna är något utöver det vanliga. Bullarna är härligt frasiga och tillsammans med en len kardemummagrädde kommer de att göra succé!

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker, mjukt
  • 2 msk malen kanel (efter smak)
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 0,5 msk ljus sirap

Bullar

  • 0,5 sats vetedeg (valfri grunddeg för bullar, t.ex. Karlsbaderdeg eller klassisk vetedeg)

Fritering

  • 1 l neutral rapsolja (eller frityrolja)

Dekoration

  • strösocker
  • malen kanel

Kardemummagrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • 1-2 tsk malen kardemumma, nymald

Gör så här

Fyllning

  1. Rör ihop smör, farinsocker, kanel, mjöl och sirap till en jämn och bredbar smet.

Bullar

  1. Kavla ut den färdigjästa vetedegen till en rektangulär platta, ca 0,5–1 cm tjock. Tänk på att vi vill göra snurrorna något mindre än klassiska bullar, så dela gärna en halv sats vetedegen på två vid utbakning.
  2. Bred på kanelfyllningen i ett jämnt lager.
  3. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle.
  4. Skär rullen i skivor, ca 1–2 cm tjocka. Gör dem gärna lite mindre än vanliga bullar eftersom de blir mäktigare och dubbelt så stora vid fritering.
  5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Nyp till änden av varje bulle och tryck in den under bullen så att den inte lossnar vid fritering.
  6. Täck med duk och låt jäsa till nästan dubbel storlek (ca 40–50 minuter).

Fritering

  1. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 170–180 grader.
  2. Nyp till kanten på bullen så den verkligen sitter fast under bullen.
  3. Fritera max 2-3 bullar åt gången. De ska ätas nyfriterade och inte frysas in.
  4. Fritera bullarna i ca 1–2 minuter per sida (totalt 3–4 minuter) tills de är gyllene och genomgräddade. Vänd bullarna under tiden så att de får en jämn färg.
  5. Lyft upp bullarna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Dekoration

  1. Rulla de varma bullarna i en blandning av socker och kanel.

Kardemummagrädde

  1. Vispa grädden lätt.
  2. Blanda ner florsocker och nymald kardemumma.

Servering

  1. Servera de nyfriterade bullarna med kardemummagrädde och njut!

Tips! Bullarna som du inte vill fritera kan du istället grädda i ugnen. Pensla dem med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda på 210 grader varmluft i ca 8 minuter.