Friggin ribs

Friggin ribs
Foto: TV4
Jessica OrtmanAnders Litzell
Jessica OrtmanAnders Litzell

Friggin ribs

3 ingredienser

Ribs - en riktig klassiker på grillen! Så här tillagar grillmästarna sina!

Ingredienser

  • 4 racks av kamben (ribs)
  • rub (eller grillkrydda)
  • glaze

Gör så här

  1. Börja med att vända på ribsen så att baksidan med den glansiga hinnan kommer uppåt, ta sedan en vanlig bordskniv och stick försiktigt in mellan benet och hinnan. Gör loss hinnan så mycket att du får in ett finger under, sedan är det bara att dra bort hinnan! (annars får man ingen kryddning mot köttet och det blir en ”papprig” känsla). Gnid in ribsen med kryddblandningen och låt stå (gärna i kylskåpet över natten).
  2. Försök få in temperaturen i grillen på ca 120 grader, lägg i ribsen och låt dem ligga indirekt (på sidan av kolen, ej ovanför) i ca 1,5 h (har ni kolgrill så kan man använda en näve med fuktig rökflis i början).
  3. Ta sedan och linda in ribsen i bakplåtspapper (helst butchers paper) och sedan i aluminiumfolie. Lägg tillbaka dem i grillen i ca 3 h till. Samma temp.
  4. Hur vet man att ribsen är perfekta? Öppna paketet och titta på ribsen, ser man att benet sticker ut ca 0,5 cm så brukar de vara perfekta! Ta av paketen från grillen och öppna den lite men låt de ligga kvar och mysa i den underbara ”fond” som de ligger i! När de har svalnat så är det bara att grilla ovanför kolen så de får lite yta och sedan pensla med glaze! Tänk på att ej pensla på glazen och sedan grilla för länge då glazen är söt och socker bränns lätt!