Fried rice med svamp och grönkål

koket.se
Fried rice med svamp och grönkål
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Fried rice med svamp och grönkål

15 ingredienser

30 min

Vardagssmart och jättegod rätt du gör på ris som blivit över från gårdagen. Lägg till de grönsaker du gillar och som är i säsong.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 cm färsk ingefära
  • 4 ansjovisfiléer
  • 1 morot
  • 250 g champinjoner
  • 200 g grönkål
  • 3 msk japansk soja
  • 7 dl jasminris, kokt och kallt
  • 3 msk ostronsås
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk vita sesamfrön, rostade
  • 4 ägg, stekta
  • chiliolja, sriracha eller sambal oelek
  • neutral olja, till stekning

Gör så här

  1. Börja med att skära alla grönsaker. Skala och skär rödlök i tunna klyftor. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Skala och grovhacka morot. Hacka svampen grovt.
  2. Skär bort mittstammen på grönkålsbladen. Finhacka stammarna och skär bladen i munsstora bitar.
  3. Hetta upp en wok eller en stor traktörpanna riktigt het med olja.
  4. Börja med att lägga i rödlök, vitlök, ingefära och champinjoner i 10 sekunder under omrörning. Sen direkt i med morot och grönkålsstamshack som får fräsa i några minuter till något mjuk yta.
  5. Fös grönsakerna åt sidan, addera lite olja och lägg sen i ansjovisen som mosas direkt i oljan i pannan.
  6. Lägg sedan i allt det gröna från grönkålen och låt steka i ca 2 minuter. Häll sojan på grönsakerna och låt steka ihop i 1 minut.
  7. Fös grönsakerna lite åt sidan och häll på lite mer olja i mitten av woken. Lägg i riset och stek. Vänd några gånger. Häll på ostronsås och sesamolja, rör om.
  8. Strö på sesamfrön och servera med stekta ägg och lite chiliolja eller något annat med god sting.

Glöm inte att matsortera skal från ägg och rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av ditt fried rice. /Köket-redaktionen