Meny
Recept
Kockar
Dryck
TV-program
Play
Hem & Kök
Trädgård
Plus
Kurser
Sök
Öppna menyn för ditt konto
Khoresh-e ghjime bademjan
Khoresh-e ghjime bademjan
Betyg: 3.2 av 5 (12 röster)
12
Spara
Av:
Fredrik Eriksson
Från:
Köket
14
ingredienser
Ingredienser
portioner
1 dl matolja
2 gula lökar, hackade
1 tsk gurkmeja
400 g lammkött benfri (eller nötkött)
2 msk tomatpuré
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
50 g torkade gula linser eller delade kikärtor
1 dl matolja
2 dl vatten
1 limefrukt
1 aubergine
1 krm cayennepeppar (eller spansk peppar)
1 krm malen kanel
Lägg i inköpslista
Spara
Gör så här
Öppna matlagningsläget
Värm stekgrytan och häll i olja.
Häll i hackad gul lök och låt den fräsa till den blir mjuk och genomskinlig.
Låt gurkmeja steka med löken.
Skär köttet i sockerbitsstora tärningar och tillsätt dem i grytan, låt dem
Steka med i 5-6 minuter och rör om.
Tillsätt tomatpurén, salt och peppar. Rör om.
Häll på vatten så att det täcker köttet.
Låt allt koka på låg värme i ca 2 timmar.
Rensa de torkade gula linserna eller delade kikärterna och skölj dem i
Kallt vatten. Låt dem torka.
Häll matolja i en liten kastrull, tillsätt linserna eller de delade
Kikärterna och låt dem fräsa snabbt i 2-3 minuter, tills de inte längre
Fastnar i varandra.
Tillsätt nu 2 dl vatten och låt koka i 20 minuter, tills linserna eller de
Delade kikärterna blivit mjuka. De ska inte förlora sin form.
Smaka av.
Sila bort vattnet.
Ca 10 minuter innan köttgrytan har kokat färdigt tillsätter man linserna
Eller de delade kikärterna och en limefrukt i bitar.
Skala en aubergine, skölj den i kallt vatten och låt den torka. Skär den i
Skivor och salta lätt.
Häll ganska mycket olja i en stekpanna och hetta upp den.
När oljan tystnar är den het.
Obs! Tillsätt inte någon vätska till oljan!
Stek aubergineskivorna tills de flyter på oljan, de släpper då oljan ifrån
Sig. Låt dem rinna av på ett hushållspapper.
Blanda ner aubergineskivorna i grytan vid serveringen.
Denna gryta kan förberedas i god tid och sedan bara värmas upp före servering.
Man kan variera kryddningen med cayennepeppar eller spansk peppar. Även
Kanel brukar användas, men bara 1 krm.
Serveras med ris, pasta eller kokt potatis och garneras med pommes strips.
Skapa anteckning
Dela
Skriv ut