Fredrik Erikssons blomkålssoppa

Fredrik Eriksson ny

Fredrik Erikssons blomkålssoppa

13 ingredienser

En blomkålssoppa som är god och enkelt att laga efter recept från kocken Fredrik Eriksson.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 600 g blomkål
  • 1 gul lök
  • smör
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 8 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 msk vitvinsvinäger

Tillbehör

  • 2 skivor vitt bröd
  • 75 g rökt renkött (eller annat rökt kött)
  • 1 dl persilja, hackad
  • olja

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Skär blomkålen i bitar men spara ca 2 dl små buketter till garnering.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs lök och blomkål i smöret i en gryta.
  4. Tillsätt buljongtärning, vatten och salt. Låt det koka i ca 15 minuter.
  5. Häll av blomkålen men spara kokspadet! Mixa blomkålen med lite av spadet till en slät puré. Häll tillbaka purén i grytan. Tillsätt grädden och späd med mer kokspad till önskad konsistens. Smaksätt med cayennepeppar, vinäger och salt.

Tillbehör

  1. Rosta brödet. Skär bröd och kött i tärningar och blanda det med persiljan.
  2. Råstek de sparade blomkålsbuketterna i oljan i någon minut så de blir krispiga. Blanda ner dem i krutongblandningen som serveras bredvid soppan.