Frasiga kakor

koket.se
Frasiga kakor

Frasiga kakor

20 ingredienser

1 h

De här frasiga kakorna kallas Klîçe och är fyllda med valnötter, dadlar eller kokos.

Se Laven Mokri laga receptet

logo

Ingredienser

portioner styck

Deg

  • 100 g smör
  • 9,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torrjäst
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1,25 dl mjölk (rumsvarm)
  • 1,25 dl vatten (lite varmare än fingervarmt)
  • 1,25 dl rapsolja

Valnötsfyllning

  • 150 g valnötter
  • 4 tsk strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma

Dadelfyllning

  • 250 g dadelmassa
  • 2 tsk rapsolja

Kokosfyllning

  • 70 g valnötter
  • 150 g dadelmassa
  • 1,5 dl riven kokos
  • 2 tsk rapsolja

Utbakning

  • 1 ägg
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

Deg

  1. Smält smöret och dra sedan av kastrullen från plattan för att svalna.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Tillsätt mjölk, smält smör, vatten och olja. Bearbeta degen i 10 minuter i bakmaskin eller 15 minuter för hand.
  4. Dela degen på hälften och rulla till 2 bollar, täck över med plast och låt jäsa i 30 minuter. Förbered under tiden fyllningarna.

Valnötsfyllning

  1. Finhacka nötterna och blanda med socker och kardemumma i en skål.

Dadelfyllning

  1. Blanda dadelmassa med rapsolja tills du får en mjuk och smidig massa.

Kokosfyllning

  1. Finhacka valnötterna och blanda med dadelmassa, kokos och rapsolja. Blanda ordentligt.

Utbakning

  1. Kvala ut en av degbollarna till en tunn platta, ca 20x30 centimeter.
  2. Bred på dadelpastan och rulla längs med långsidan till en smal rulle, platta ut den lite med hjälp av kaveln.
  3. Skär rullen i 2–3 cm breda bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Pensla bitarna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
  5. Baka mitt i ugnen i 10–12 minuter tills de är gyllene.
  6. Lägg kakorna på ett galler och låt dem svalna så fort du tagit ut dem ur ugnen. Täck inte över kakorna förrän de är helt kalla!
  7. Ta nästa boll och dela den på hälften, lägg tillbaka ena halvan under plasten.
  8. Kavla ut den andra halvan tunt, ca 3–4 millimeter, och tryck ut rundlar med en stans eller ett glas.
  9. Lägg ca 1 matsked av valnötsfyllningen ovanpå, vik ihop rundeln till en halvmåne och nyp ihop kanterna ordentligt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg.
  10. Baka sedan mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt kallna helt på galler.
  11. Upprepa exakt samma sak med den sista degbiten, men den här gången fyller du rundlarna med kokosblandningen.
  12. När kakorna har kallnat helt kan du förvara dem i en kakburk eller i en plastpåse. De klarar sig i rumstemperatur i upp till 1 vecka men de går att frysa in om de ska serveras vid ett senare tillfälle, då klarar de sig i 3 månader. Tina i rumstemperatur.

Vegan? Använd växtbaserad dryck i stället för mjölk och margarin till degen. Pensla med växtbaserad dryck.