Fräsch sorbet på hemgjord syrensaft

Foto: Tv4
Fräsch sorbet på hemgjord syrensaft
24 ingredienser
1 h
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Syrensorbet
- 2,5 dl syrensaft, koncentrerad (se recept nedan)
- 2,5 dl vatten
- 1 dl strösocker
- ca 1 msk citronsaft, pressad
- 2 msk honung
- 3 äggvitor
Havreflarn
- 75 g smör
- 2 msk vispgrädde
- 2 msk ljus sirap
- 1 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 dl strösocker
Servering
- 20 färska jordgubbar
- syrenblommor (i sockerlag)
Syrensaft
- 20 syrenblommor (hela klasar)
- 1 citron
- 1 l vatten
- 1 kg strösocker
- 60 g citronsyra
- 1 krm natriumbensoat
Syrenblommor i sockerlag
- 4-5 syrenblommor (hela klasar)
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
Gör så här
Syrensorbet
- Rör saft, vatten och socker så att sockret löses upp. Tillsätt citronsaft och honung, rör så honungen löser sig. Häll blandningen i en vid form. Ställ in i frysen. Rör runt med t ex en gaffel var 30:e minut. När det är issörja (typ ”slush”) tillsätt hårt vispade äggvitor. Ställ in i frysen och fortsätt röra om var 30:e minut tills konsistensen är bra. Sorbeten behöver minst 3 timmar i frysen. Var noga med att använda rena redskap.
Havreflarn
- Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör i grädden och sirapen. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och socker, rör ned detta i smörblandningen. Rör ihop till en smidig deg. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, blir ca 30 flarn. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna.
Servering
- Lägg upp sorbet tillsammans med skivade jordgubbar i kylda skålar/glas. Stick ned havreflarnsbitar. Dekorera med syrenblommor.
Syrensaft
- Skölj blommorna. Tvätta och skiva citronen tunt. Lägg blommor, citron och citronsyra i ett kärl med lock. Koka upp vatten och socker. Töm lagen över blommorna och rör om. Låt stå övertäckt i 5 dygn, efter 2 dygn ta bort citronskivorna. Tillsätt bensoat, sila och häll på rena flaskor.
Syrenblommor i sockerlag
- Lös sockret i kokande vatten. Låt svalna i en ren burk. Plocka av de utslagna blommorna och lägg i sockerlagen. Förvara i kylskåp.