Franskt äppelflarn

Franskt äppelflarn
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Franskt äppelflarn

6 ingredienser

En härlig äppelkaka. Tunn krispig osötad deg med ett lager mandelmassa. Skiva äppelskivorna så tunt du någonsin kan.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1-2 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 4-5 äpplen
  • 100 g mandelmassa
  • 1,5 dl äppelgelé

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°/225°. Nyp ihop mjöl och smör till degen tills allt fett inarbetats. Arbeta då in vattnet hastigt och lägg degen kallt minst 1 timme.
  2. Ta fram en låg pajform. Kavla ut degen tunt. Vik den tredubbel några gånger och kavla. Slutligen kavlar du ut degen igen och klär formen med den. Nagga degen och ställ formen i kylen en stund.
  3. Skala äpplena och skär dem i så tunna klyftor som möjligt.
  4. Rör ut mandelmassan med lite mjölk, så att den blir bredbar.
  5. Grädda pajskalet halvfärdigt, 5-10 min. Sänk sen värmen till 225°.
  6. Bred ut mandelmassa över pajen och lägg äppelklyftorna vackert runt formen. Grädda pajen färdig ca 15 min. Låt den kallna.
  7. Smält under tiden äppelgelén med ca 1 msk vatten och rör den slät. Glasera den kalla pajen och låt den stelna. Pajen kan serveras utan något extra till.