Franska chokladmaränger

0 röster
2 h
5-6 stora maränger

"Fjäderlätta chokladmaränger. Knapriga på utsidan, sega på insidan – precis som på café. Håller jättelänge och är perfekta att bjuda på. Jag älskar dessa eftersom de är så lätta att baka och omöjliga att misslyckas med. Det spelar ingen roll om marängerna spricker, de blir bara vackrare." /Simona

2 h
5-6 stora maränger

Du behöver

  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk citronsaft (eller vitvinsvinäger)
  • 50 g mörk choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader, över- och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösocker under fortsatt vispning. Tillsätt vaniljsocker och direkt därefter citronsaft eller vinäger. Fortsätt vispa tills marängen är blank och sockret har lösts upp.
  3. Smält chokladen i mikrovågsugn, 15 sekunder åt gången, rör om emellan.
  4. Häll tre fjärdedelar av chokladen över marängsmeten och vänd försiktigt med en slickepott ett par gånger. Klicka eller skeda marängerna glest på bakplåtspappret och ringla över resten av den smälta chokladen.
  5. Sänk värmen till 100 grader. Grädda marängerna i minst 60 minuter eller tills de lossnar från bakplåtspappret. Stäng av ugnen men lämna marängerna inne i 20 minuter till.
  6. Låt marängerna kallna helt på galler. Förvara svalt i lufttät burk.
11 maj 2020