Fransk citronpaj på hallonspegel

Fransk citronpaj på hallonspegel
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Fransk citronpaj på hallonspegel

15 ingredienser

60 m

Syra möter syra i en perfekt kombination. Som ni säkert känner igen är hallon och citron smaker som verkligen gifter sig!

Ingredienser

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, saft och skal (ekologisk)
  • 2 ägg

Hallonsås

  • 1-2 dl socker (beroende på hur syrlig du vill ha den)
  • 200 g frysta hallon
  • 0,5 dl vatten

Servering

  • grädde, vispad (eller gräddfil)
  • strösocker
  • citron
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Rör ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel och låt stå i kylskåp, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
  4. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 15 minuter eller tills pajen har stelnat.
  5. Koka under tiden upp hallon med socker och vatten. Låt koka en liten stund. Tag av från värmen och kör hallonen med en stavmixer och passera sedan bort kärnorna genom en sil. Ställ undan för att svalna innan servering.
  6. Ta ut pajen och låt den svalna.
  7. Servera med hallonsåsen och löst vispad grädde (eller några matskedar gräddfil) med några nypor socker, en skvätt citronsaft, en tunt skuren citronskiva och en kvist citronmeliss.