Frangipane med äpple

Frangipane med äpple
Foto: TV4
Marion Ringborg - KK 2019benjamin profilbild 2023
Marion Ringborg - KK 2019benjamin profilbild 2023

Frangipane med äpple

12 ingredienser

Ljuvligt god paj med smör- och kanelstekta äpplen som bakas i ugn under ett täcke av mandelsmet som efter gräddning blir sådär härligt knäckigt. Servera med vispad crème fraiche.

Ingredienser

portioner
  • 5 röda äpplen
  • 1 msk malen kanel
  • 0,5 dl strösocker (till stekning)
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 50 g smör (till stekning)
  • 300 g smör, rumstempererat (till smeten)
  • 300 g strösocker
  • 300 g mandelmjöl
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • flingsalt

Till servering

  • 2 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Sätt på ugnen 175 grader.
  2. Dela, kärna ur och skiva äpplena.
  3. Lägg smöret till stekning i en stekpanna, låt det börja bryna. Tillsätt kanel, socker, och lönnsirap. Låt allt koka ihop och lägg i en ugnsform.
  4. Mixa smöret till smeten med socker till en jämn smet. Tillsätt därefter mandelmjöl, ägg och äggula. Sprid ut smeten över äpplena i formen. Strö över lite flingsalt.
  5. Grädda i ugnen 20-25 minuter tills smeten är gyllene.
  6. Vispa crème fraichen fluffig med elvisp. Först blir den lös men ju mer du vispar desto fastare och fluffigare blir den.
  7. Ställ kakan i formen och bjud med den vispade crème fraichen vid sidan om.