Frangipane med äpple
Frangipane med äpple
12 ingredienser
Ljuvligt god paj med smör- och kanelstekta äpplen som bakas i ugn under ett täcke av mandelsmet som efter gräddning blir sådär härligt knäckigt. Servera med vispad crème fraiche.
Ingredienser
- 5 röda äpplen
- 1 msk malen kanel
- 0,5 dl strösocker (till stekning)
- 0,5 dl lönnsirap
- 50 g smör (till stekning)
- 300 g smör, rumstempererat (till smeten)
- 300 g strösocker
- 300 g mandelmjöl
- 2 ägg
- 2 äggulor
- flingsalt
Till servering
- 2 dl crème fraîche
Gör så här
- Sätt på ugnen 175 grader.
- Dela, kärna ur och skiva äpplena.
- Lägg smöret till stekning i en stekpanna, låt det börja bryna. Tillsätt kanel, socker, och lönnsirap. Låt allt koka ihop och lägg i en ugnsform.
- Mixa smöret till smeten med socker till en jämn smet. Tillsätt därefter mandelmjöl, ägg och äggula. Sprid ut smeten över äpplena i formen. Strö över lite flingsalt.
- Grädda i ugnen 20-25 minuter tills smeten är gyllene.
- Vispa crème fraichen fluffig med elvisp. Först blir den lös men ju mer du vispar desto fastare och fluffigare blir den.
- Ställ kakan i formen och bjud med den vispade crème fraichen vid sidan om.