Husmorsornas semlor med saffran

Husmorsornas semlor med saffran
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Husmorsornas semlor med saffran

19 ingredienser

Dessa saffranssemlor är underbara, med extra allt, mjukt saftigt bröd och den apelsindoftande mandelmassan. Mmmm. /Anette Rosvall

Ingredienser

Deg

  • 4 förp saffran [2 g]
  • 2 msk cointreau eller annan apelsinlikör
  • 300 g smör
  • 1 l mjölk, fingervarm
  • 2 förp jäst för söta degar, 100 g
  • 2 dl kvarg, rumsvarm
  • 4 dl strösocker
  • 2 ägg, rumsvarma
  • 2 tsk salt
  • ca 4 l vetemjöl
  • ägg, vispat, till pensling

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 1 apelsin, rivet skal och saft
  • 50 g mandelspån, rostade
  • 1-31 apelsinskal, kanderade
  • 2 dl grädde, ovispad
  • brödgröp

Till servering

  • grädde, vispad
  • florsocker

Gör så här

Deg

  1. Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den.
  2. Låt detta stå och lösa upp sig ett tag.
  3. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret, det här går ju bra!
  4. Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan.
  5. Smält smöret och häll på mjölken, låt det bli fingervarmt.
  6. Häll vätskan över jästen.
  7. Nu kan du blanda ner äggen, kesellan, saltet och mjölet.
  8. Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg.
  9. Låt den jäsa i ca 40 minuter under handduk.
  10. Rulla små tennisbollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under duk i 30 minuter.
  11. Sätt ugnen på 175 grader.
  12. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.
  13. Låt bullarna svalna.
  14. Skär sedan av ett lock på varje bulle.
  15. Gröp ur ett litet hål i varje bulle

Fyllning

  1. Blanda ihop fyllningen.
  2. Den ska sedan bo i det lilla hålet.

Vid servering

  1. Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket.
  2. Sikta över florsocker och ät.