Födelsedagstårta

Födelsedagstårta
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Födelsedagstårta

13 ingredienser

45 m

Det kan tyckas konstigt att lägga till kokande vatten till glasyren, men tro mig, det ger den smidigaste och fluffigaste glasyren man kan tänka sig. När du väl provat den här metoden kommer du inte göra på något annat sätt. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 4.

Ingredienser

portioner
  • 400 g osaltat smör, mjukat
  • 350 g strösocker (superfint)
  • 6 ägg (stora)
  • 2 tsk vaniljpaste
  • 430 g vetemjöl (all-purpose)
  • 1 tsk bakpulver
  • 300 ml kärnmjölk (eller naturell yoghurt)

Glasyr

  • 200 g osaltat smör, mjukt
  • 300 g florsocker
  • 2 tsk vaniljpaste
  • hushållsfärg (rosa)
  • 1-2 msk vatten, kokande

Montering

  • 80 g strössel (stort)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).
  2. Smörj och klä en form som är ca 33 x 23 cm (13 x 9 tum) stor.
  3. Rör ihop smör och socker tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt äggen och vaniljpaste gradvis. Blanda väl mellan varje tillsats.
  4. Vänd försiktigt ner en tredjedel av mjölet, bakpulvret och en tredjedel av kärnmjölken. Upprepa tills du har tillsatt allt.
  5. Grädda kakan i 50 minuter tills den har jäst upp och fått en lätt gyllene färg. Testa med en provsticka, den ska vara ren.
  6. Kyl kakan i formen i 5–10 minuter innan du vänder upp den på ett galler för att svalna helt.

Glasyr

  1. Gör under tiden glasyren. Vispa smöret ljust och fluffigt.
  2. Vispa sedan i florsockret gradvis tills du har en slät glasyr.
  3. Tillsätt vaniljpaste, hushållsfärg och 1–2 matskedar nykokt vatten. Vispa ihop till en ljus och slät glasyr.

Montering

  1. När kakan har svalnat så placera den på ett serveringsfat eller bord.
  2. Bred glasyren över hela kakan i ett virvlande mönster. Strö sedan över strössel och servera.