Focacciaporträtt

Focacciaporträtt
Foto: TV4
Anna Blomberg & Emma Molin
Anna Blomberg & Emma Molin

Focacciaporträtt

16 ingredienser

Ta trenden focaccia art till en ny nivå och satsa på att göra ett snyggt självporträtt. Här är det bara fantasin som sätter stopp.

Ingredienser

Bröddeg

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl vetemjöl special
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning

Förslag på dekor

  • sardeller
  • svarta oliver
  • röd paprika
  • parmesanost
  • burrata
  • soltorkade tomater
  • färsk timjan
  • färsk basilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft).
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör om tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt olivolja, honung och flingsalt. Rör om.
  4. Arbeta ner lite mjöl i taget tills du har en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Använd gärna en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Låt degen jäsa i ca 40 minuter under bakduk.
  5. Pensla lite olivolja i botten och på kanterna av en långpanna. Vänd ner degen och tryck försiktigt ut den med mjölade fingertoppar. Här är det viktigt att inte arbeta degen för mycket, utan bara trycka ut den så att botten på formen täcks.
  6. Dekorera ditt utifrån egen fantasi. Avsluta med att ringla över olivolja och strö över flingsalt. Låt jäsa i cirka 30 minuter under bakduk.
  7. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 minuter. Täck med aluminiumfolie mot slutet av gräddningen om det behövs.
  8. Ta ut långpannan och stjälp upp brödet. Låt det vila på galler under bakduk.