Focaccia art

focaccia art
Foto: Frida Wismar
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Focaccia art

12 ingredienser

2.5 h

"För mig är det visuella väldigt viktigt och nu är det dags att plocka fram din inre Picasso eller van Gogh och låta fantasin flöda. Arbeta med dekorationer som faller dig i smaken – i dubbel bemärkelse..." /Hilda

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten, 37 grader
  • 2 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 dl olivolja
  • 9 dl vetemjöl special
  • 4 msk olivolja, till pensling och topping
  • flingsalt

Dekoration

  • färska örter
  • grönsaker
  • blandade frön
  • ätbara blommor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör om tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt salt, honung och olivolja. Rör om.
  4. Arbeta ner lite mjöl i taget tills du har en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Använd gärna en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Låt degen jäsa i cirka 40 minuter under bakduk.
  5. Pensla lite olivolja i botten och på kanterna på en långpanna. Vänd ner degen och tryck försiktigt ut den med mjölade fingertoppar. Här är det viktigt att inte arbeta degen för mycket, utan bara trycka ut den så att botten på formen täcks.
  6. Dekorera ditt bröd precis så som du vill ha det. Här är det bara fantasin som sätter stopp. Avsluta med att ringla över olivolja och strö över flingsalt. Låt jäsa i cirka 30 minuter under bakduk.
  7. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 minuter. Täck med aluminiumfolie mot slutet av gräddningen om det behövs.
  8. Ta ut långpannan och stjälp upp brödet. Låt det vila på galler under bakduk.