Fluffig kaka med mjölkchokladglasyr

koket.se
Fluffig kaka med mjölkchokladglasyr
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Fluffig kaka med mjölkchokladglasyr

12 ingredienser

50 min

Mjuk vaniljkaka i långpanna täckt med en glasyr på mjölkchoklad. En lättbakad kaka som räcker till många.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bitar

Vaniljkaka

  • 5 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vatten, kokhett

Glasyr

  • 200 g mjölkchoklad
  • 200 g färskost
  • 50 g smör
  • 2 krm salt
  • 50 g florsocker
  • 0,5 dl strössel, färgglatt

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra kakan. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt det varma vattnet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är torr rakt igenom, kontrollera med sticka.
  6. Låt kakan svalna helt innan du toppar den med glasyr.

Mjölkchokladglasyr

  1. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro med 30 sekunders intervaller mellan vilka du rör om. Låt svalna ordentligt.
  2. Vispa ihop färskost, smör och salt riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt mjölkchokladen och vispa lite till.
  3. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock glayr.
  4. Bred glasyren på den avsvalnade kakan. Dekorera med strössel. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.