Florencias asado

Florencias asado
Foto: TV4
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023

Florencias asado

Av: Florencia Abella

Från: Kockarnas kamp

25 ingredienser

Asado betyder "att grilla" men är i asadons hemland Argentina lika mycket en ritual och en livsstil där man samlas med familj och vänner och umgås en hel dag runt elden. Till det grillade bjuds den traditionella såsen chimichurri. Gör den gärna någon dag i förväg så att smakerna hinner sätta sig. Förvara i kylen fram till servering.

Ingredienser

  • Olika styckningsdetaljer, t ex kalvbräss, Tira de asado (korta revben från nöt), club stek med ben, revben från gris
  • havssalt

Kyckling

  • 1 hel kyckling
  • 1 msk vitlök, finhackad
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 1 citron, i tunna skivor

Chimichurri

  • 0,5 dl vitlök, finhackad
  • 2 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 3 dl neutral olja
  • 0,5 dl vatten

Palsternacksemulsion

  • 2 palsternackor
  • 1 ägg
  • 2 dl matolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • salt

Till servering

  • 2 paprikor, helgrillade och sen skalade
  • 2 aubergines, helgrillade och sen skalade
  • 6 färska lökar, grillade
  • 1 salladshuvud
  • 4 tomater, halverade (stora, gärna oxblodstomater)

Gör så här

  1. Börja med att ta ut köttet ur kylen så att det blir rumstempererat. Torka av det med hushållspapper.
  2. Knäck med hjälp av en kniv i mitten på ryggen av kycklingen så att man kan fläka ut och platta till den.
  3. Blanda oregano, vitlök, salt och peppar. Fördela blandningen och citronskivor på insidan av skinnet på kycklingen. Tänk på att-hålla utsidan ren och fri från kryddblandningen. Salta kycklingen med havssalt runt om.
  4. Salta köttet på alla sidor mellan du tänder elden. När elden blivit mindre, grilla hela köttet i ca 40 minuter (beroende på storlek, mindre kött kräver kortare tid), vänd och grilla ca 30 minuter på andra sidan. Köttet ska få en krispig utsida men vara saftigt på insidan Kycklingen ska grillas så att den är helt genomstekt. Dela köttet i portionsbitar.

Chimichurri

  1. Blanda alla ingredienser i en burk med tättslutande lock.
  2. Sätt på locket och skaka, smaka av med salt. Låt stå ett par dagar i kylen före användning.
  3. Obs! Skaka burken varje gång före användning.

Palsternacksemulsion

  1. Grilla palsternackorna hela tills de är helt mjuka rakt igenom.
  2. Mixa palsternacka och olja till en slät kräm.
  3. Mixa därefter ihop ägg med palsternackskrämen. Smaka av med salt och vinäger.

Servering

  1. Lägg upp alla grillade grönsaker, salladsblad och tomater på ett stort fat.
  2. Bjud köttet med alla tillbehör.