Flatbreads
Flatbreads
10 ingredienser
2 dagar
"På bageriet gör vi flatbreads på vår baguettedeg. Det är tillvägagångssättet, jäsningen och bakningen, som gör dem så speciella – mjuka, fluffiga och samtidigt lagom sega. Olivoljan ger den mjuka ytan och flingsaltet på toppen en extra liten kick. Poolish är en fördeg med jäst med ursprung i Polen." /Daniel Lindeberg
Ingredienser
Dag 1, poolish
- 2 g jäst
- 200 g vatten
- 200 g vetemjöl special
Dag 2
- 5 g jäst
- 450 g vatten
- 640 g vetemjöl special
- hela poolishen från dag 1
- 18 g havssalt (fint)
- 1 msk rapsolja (till bunken)
- 1 dl olivolja
- flingsalt (att toppa med)
Gör så här
Dag 1, poolish
- Lös upp jästen i vattnet med en visp.
- Tillsätt mjöl i bunken och blanda till en klumpfri smet.
- Låt jäsa i rumstemperatur cirka 3–4 timmar. Ställ i kylen till nästa dag.
Dag 2
För dig som knådar för hand
- Blanda vatten och mjöl cirka 4 minuter för hand i en bunke. Täck bunken med en kökshandduk och låt stå på en dragfri plats 30 minuter, det vi på bagarspråk kallar för autolys.
- Tillsätt poolish och jäst. Knåda 7 minuter för hand. Degen ska vara kladdig, tillsätt inte extra mjöl i onödan. Täck bunken med handduk och låt stå 15 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 7 minuter.
- Lägg över degen i en lätt oljad plastlåda med lock, eller en lätt oljad skål som täcks med en kökshandduk.
Dag 2
För dig som använder degblandare
- Tillsätt allt utom saltet i bunken. Blanda långsamt i degblandare 8 minuter, följt av 5 minuter på medelhastighet.
- Tillsätt saltet och blanda 5 minuter på medelhastighet.
- Olja en plastlåda med lock med ett tunt lager rapsolja. Doppa händerna i kallt vatten, ta upp degen ur blandaren och lägg i lådan. Sätt på locket. Har du ingen plastlåda kan du använda en lätt oljad skål som täcks med en kökshandduk.
Jäsning och utbakning
- Låt jäsa 1,5–2 timmar tills degen dubblat i storlek.
- Dofta din bänkyta med lite mjöl. Vänd försiktigt ut degen, undvik att punktera den. Dela degen i 10 bitar à 140–150 g.
- Rundriv degbitarna.
- Lägg bollarna i oljade plastlådor med lock alternativt täck dem med kökshandduk och plastfolie. Låt jäsa 45–60 minuter.
- Häll olivoljan i en liten bunke (ungefär dubbelt så stor i diameter som ett av de jäsande bröden). Dofta lite vetemjöl över bröden. Lyft med hjälp av en degskrapa försiktigt upp ett bröd och vänd den runda ovansidan snabbt ner i olivoljan och sen upp på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa denna process så att du har fem bröd per plåt. Lägg dem som en femma på en tärning.
- Tryck försiktigt ner fingertopparna ett par gånger i varje bröd.
- Nu ska bröden jäsa i ugnen: Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med 0,5 dl vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bröden jäsa till dubbel höjd, cirka 1–1,5 timme.
- Ta ut plåtarna ur ugnen, men låt ugnsformen för kondens stå kvar. Om du har en pizzasten, placera den på ett galler i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 250 grader varmluft, strö lite salt över bröden.
- Baka en plåt i taget, om du har en pizzasten ställer du plåten direkt på den. Häll 0,5 dl vatten i den varma ugnsformen och stäng ugnen direkt. Baka 8–10 minuter, bröden ska vara ljusa med lite mörka fläckar.