Flatbreads

Flatbreads
Foto: Lennart Weibull
Daniel Lindeberg
Daniel Lindeberg

Flatbreads

Av: Daniel Lindeberg

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

2 dagar

"På bageriet gör vi flatbreads på vår baguettedeg. Det är tillvägagångssättet, jäsningen och bakningen, som gör dem så speciella – mjuka, fluffiga och samtidigt lagom sega. Olivoljan ger den mjuka ytan och flingsaltet på toppen en extra liten kick. Poolish är en fördeg med jäst med ursprung i Polen." /Daniel Lindeberg

Ingredienser

portioner flatbreads

Dag 1, poolish

 • 2 g jäst
 • 200 g vatten
 • 200 g vetemjöl special

Dag 2

 • 5 g jäst
 • 450 g vatten
 • 640 g vetemjöl special
 • hela poolishen från dag 1
 • 18 g havssalt (fint)
 • 1 msk rapsolja (till bunken)
 • 1 dl olivolja
 • flingsalt (att toppa med)

Gör så här

Dag 1, poolish

 1. Lös upp jästen i vattnet med en visp.
 2. Tillsätt mjöl i bunken och blanda till en klumpfri smet.
 3. Låt jäsa i rumstemperatur cirka 3–4 timmar. Ställ i kylen till nästa dag.

Dag 2

För dig som knådar för hand

 1. Blanda vatten och mjöl cirka 4 minuter för hand i en bunke. Täck bunken med en kökshandduk och låt stå på en dragfri plats 30 minuter, det vi på bagarspråk kallar för autolys.
 2. Tillsätt poolish och jäst. Knåda 7 minuter för hand. Degen ska vara kladdig, tillsätt inte extra mjöl i onödan. Täck bunken med handduk och låt stå 15 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 7 minuter.
 3. Lägg över degen i en lätt oljad plastlåda med lock, eller en lätt oljad skål som täcks med en kökshandduk.

Dag 2

För dig som använder degblandare

 1. Tillsätt allt utom saltet i bunken. Blanda långsamt i degblandare 8 minuter, följt av 5 minuter på medelhastighet.
 2. Tillsätt saltet och blanda 5 minuter på medelhastighet.
 3. Olja en plastlåda med lock med ett tunt lager rapsolja. Doppa händerna i kallt vatten, ta upp degen ur blandaren och lägg i lådan. Sätt på locket. Har du ingen plastlåda kan du använda en lätt oljad skål som täcks med en kökshandduk.

Jäsning och utbakning

 1. Låt jäsa 1,5–2 timmar tills degen dubblat i storlek.
 2. Dofta din bänkyta med lite mjöl. Vänd försiktigt ut degen, undvik att punktera den. Dela degen i 10 bitar à 140–150 g.
 3. Rundriv degbitarna.
 4. Lägg bollarna i oljade plastlådor med lock alternativt täck dem med kökshandduk och plastfolie. Låt jäsa 45–60 minuter.
 5. Häll olivoljan i en liten bunke (ungefär dubbelt så stor i diameter som ett av de jäsande bröden). Dofta lite vetemjöl över bröden. Lyft med hjälp av en degskrapa försiktigt upp ett bröd och vänd den runda ovansidan snabbt ner i olivoljan och sen upp på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa denna process så att du har fem bröd per plåt. Lägg dem som en femma på en tärning.
 6. Tryck försiktigt ner fingertopparna ett par gånger i varje bröd.
 7. Nu ska bröden jäsa i ugnen: Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ugnssäker form med 0,5 dl vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av värmen. Låt bröden jäsa till dubbel höjd, cirka 1–1,5 timme.
 8. Ta ut plåtarna ur ugnen, men låt ugnsformen för kondens stå kvar. Om du har en pizzasten, placera den på ett galler i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 250 grader varmluft, strö lite salt över bröden.
 9. Baka en plåt i taget, om du har en pizzasten ställer du plåten direkt på den. Häll 0,5 dl vatten i den varma ugnsformen och stäng ugnen direkt. Baka 8–10 minuter, bröden ska vara ljusa med lite mörka fläckar.