Flätad bärkorg med hallon och blåbär

Flätad bärkorg med hallon och blåbär
Foto: TV4
André Mattias
André Mattias

Flätad bärkorg med hallon och blåbär

Av: André Myhrer och Mattias Hargin

Från: Hela Sverige bakar

18 ingredienser

1h 30 min

En lika vacker som god paj fylld med blåbär, hallon och vit choklad. Bjud den med hemlagad vaniljsås.

Ingredienser

Frasig pajdeg

  • 7 dl vetemjöl
  • 300 g smör
  • 4 msk vatten, kallt
  • 1 äggula, till pensling av botten
  • 1 ägg, till pensling av lock
  • 1 tsk salt
  • rörsocker, till toppen efter att den gräddats klart

Fyllning

  • 300 g blåbär
  • 300 g hallon
  • ca 1 msk potatismjöl
  • 1,5 dl muscovadosocker
  • 200 g vit bakchoklad
  • 0,5 citron, finrivet skal

Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor

Gör så här

Pajdeg

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Finfördela och hacka smör i vetemjöl och saltet och tillsätt det kalla vattnet eftersom. Arbeta snabbt ihop till en pajdeg.
  3. Lyft över den smuliga degen på ett bakplåtspapper. Kläm ihop den till en boll. Tillsätt lite vatten om degen känns torr.
  4. Använd bakplåtspapper för att knåda degen, jobba snabbt. När den blivit smidig: vik degen 3-4 gånger. Dela i två delar och kyl i kylskåp minst 30 minuter innan du kavlar ut den.

Fyllning

  1. Koka ihop hallon och blåbär med muscovadosockret.
  2. Tillsätt mindre bitar av den vita chokladen och rör om tills det smälter ihop.
  3. Addera citronzest efter smak för syra och red med potatismjölet till lite tjockare konsistens. Häll upp i en bunke.
  4. Ta ut degen och kavla ut halva degen lite större än formen. Tryck ut degen i en form, ca 25 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel.
  5. Vispa upp äggulan och pensla skalet med den. Grädda i ugnen i 10-15 minuter, håll koll!
  6. Börja under tiden med locket och kavla ut resterande och skär remsor till ditt tänkta pajlock och börja fläta och förbereda designen.
  7. Ta ut pajskalet och låt vila.
  8. Tillsätt fyllningen och lägg på lock och detaljer.
  9. Vispa upp 1 ägg med en gnutta vatten och salt och pensla locket.
  10. Strö över råsocker på toppen och fortsätt grädda pajen tills den blir gyllene och fin.

Fyllning

  1. Vaniljsås
  2. Häll mjölken och grädden i en kastrull.
  3. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  4. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.
  5. Servera pajen med vaniljsåsen.