Fläskkotlett med ljummen salladskål och brynt smörsås

koket.se
Fläskkotlett med salladskål och brynt smörsås
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Fläskkotlett med ljummen salladskål och brynt smörsås

6

14 ingredienser

30 min

Tommy Myllymäki lagar en vardagslyxig middag med stekta fläskkotletter och sötsyrlig sås på brynt smör med soja, lime och sirap. Till det serverar han krispig och snabbstekt salladskål.

Ingredienser

portioner

Fläskkotletter

  • 4 fläskkotletter, rumsvarma
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 0,5 röd chilifrukt, delad på längden

Salladskål

  • 1 salladskål, fint strimlad
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 0,5 röd chilifrukt, delad på längden
  • 1 kruka thaibasilika
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning

Brynt sojasmör

  • 75 g smör, att bryna
  • 4 msk soja
  • 4 msk mörk sirap
  • 2 limefrukter, saft och skal

Till servering

  • 4 port ris, kokt

Gör så här

  1. Brynt sojasmör
    Bryn smöret i en kastrull, passa noga så att det inte bränns. Tillsätt finrivet limeskal, limesaft, soja och sirap. Krydda med nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan, det ska serveras ljummet.
  2. Fläskkotletter
    Krydda fläskkotletterna med salt. Stek dem i smör och olja tillsammans med vitlök och chili. Ös dem med fettet under stekningen. Ta upp och låt kotletterna vila 5 minuter före servering.
  3. Salladskål
    Strimla kålen. Hetta upp stekpannan igen och tillsätt chili och vitlök. Stek salladskålen hastigt på hög värme i stekpannan och salta.
  4. Lägg upp kotletterna på tallrik, ringla över sojasmöret, stekt kål och ris.Garnera med thaibasilika.