Det är alldeles för sällan vi kokar fläskkött. Det är å ena sidan lite tidsödande, men å andra sidan sköter ju grytan sig själv. Fläsk och linser passar bra ihop, och det här är ett gott sätt att variera linserna.
Skala och hacka löken och vitlöken grovt och skär sellerin i mindre bitar.
Lägg fläsket, linserna, löken, vitlöken och sellerin i en gryta och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Låt alltsammans koka upp, lägg på locket och sjud på ganska svag värme i drygt 1 timme eller tills fläsket känns mört. Ta upp köttet och håll det varmt, ett bra sätt är att vira in det i folie.
Kör eventuellt linserna till mos i matberedaren, det är också gott att servera dem som de är utan att mosa dem. Värm linserna i en kastrull och krydda med nymalen peppar och eventuellt mera salt. Skär fläsket i tjocka skivor och bjud linserna till.