Flamberade äpplen med kardemummaglass

Flamberade äpplen med kardemummaglass
Foto: Tv4

Flamberade äpplen med kardemummaglass

Av: Carl - Alingsås

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Imponera på gästerna med flamberade äpplen med kardemummaglass till dessert!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 3 äggulor

Crunch

  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 75 g smör

Flamberade äpplen

  • 4 äpplen (gärna Ingrid Marie)
  • 25 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 msk strösocker
  • 2-3 msk calvados

Gör så här

Glass

  1. Blanda grädde, mjölk, socker, vaniljsocker och mortlad kardemumma i en kastrull.
  2. Värm blandningen tills det nästan börjar att koka. Lägg i äggulorna under tiden som du vispar ordentligt så gulorna inte stelnar och klumpar sig.
  3. Ta av blandningen från plattan och sila den ner i glassmaskinen och låt gå cirka 35-45 minuter.

Crunch

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till smulig konsistens. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Flamberade äpplen

  1. Skala och kärna ur äpplena och dela dem på mitten så du får två ringar av varje äpple.
  2. Smält smör i stekpannan, pudra i kanel och socker när smöret smält och lägg i äpplena. Stek tills dem fått en gyllenbrun färg och blivit något mjukare, cirka 3 minuter på varje sida.
  3. Avsluta med att hälla på calvados och när det börjar bubbla tar du stekpannan från spisen och tänder på. Akta fläkttrummor och ögonbryn!