Flamberade äpplen med kardemummaglass

48 röster
1 h
4

Imponera på gästerna med flamberade äpplen med kardemummaglass till dessert!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h
4

Du behöver

Glass

  • 2,5 dl vispgrädde 40 %
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 3 äggulor

Crunch

  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,75 dl socker
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 75 g smör

Flamberade äpplen

  • 4 äpple (gärna Ingrid Marie)
  • 25 g smör
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk socker
  • 2-3 msk calvados
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Glass
    Blanda grädde, mjölk, socker, vaniljsocker och mortlad kardemumma i en kastrull.
  2. Värm blandningen tills det nästan börjar att koka. Lägg i äggulorna under tiden som du vispar ordentligt så gulorna inte stelnar och klumpar sig.
  3. Ta av blandningen från plattan och sila den ner i glassmaskinen och låt gå cirka 35-45 minuter.
  4. Crunch
    Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Blanda ihop alla ingredienser till smulig konsistens. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och baka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  6. Flamberade äpplen
    Skala och kärna ur äpplena och dela dem på mitten så du får två ringar av varje äpple.
  7. Smält smör i stekpannan, pudra i kanel och socker när smöret smält och lägg i äpplena. Stek tills dem fått en gyllenbrun färg och blivit något mjukare, cirka 3 minuter på varje sida.
  8. Avsluta med att hälla på calvados och när det börjar bubbla tar du stekpannan från spisen och tänder på. Akta fläkttrummor och ögonbryn!

Laddar fler recept...