Flädertarte med italiensk maräng
Flädertarte med italiensk maräng
16 ingredienser
1 h
Den här pajen är en perfekt kombination av friskt och sött. Frisk från fläderfyllningen och söt av den fluffiga marängen. Ett perfekt recept att testa redan i helgen.
Ingredienser
Pajdeg
- 1 dl florsocker
- 3,5 dl vetemjöl
- 125 g smör, kallt
- 0,5 krm hjorthornssalt
- 1 msk vaniljsocker
- 2 äggulor (spara äggvitorna)
Fläderkräm
- 1,5 gelatinblad
- 2 dl fläderblomssaft, koncentrerad
- 1,75 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 0,5 dl majsstärkelse
- 3 äggulor (spara äggvitorna)
- 30 g smör, rumsvarmt
Italiensk maräng
- 5 äggvitor
- 2,5 dl strösocker
- 0,75 dl vatten
Gör så här
Mördeg
- Mixa florsocker, vetemjöl, smör, hjorthornssalt och vaniljsocker i en matberedare.
- Tillsätt en äggula i taget och mixa snabbt mellan varven.
- Vänd upp mördegen på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en 3 mm tunn platta.
- Lägg degen i kylen och låt vila i minst 30 minuter.
- Ta ut mördegsplattan och klä en pajform som är ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen och ställ in formen i frysen i 15 minuter.
- Sätt ugnen på 190 grader (varmluftsugn).
- Grädda pajbottnen i 8–10 minuter.
Fläderkräm
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka snabbt upp flädersaft, socker och 1 dl av vattnet i en kastrull.
- Vispa resterande vatten, majsstärkelse och äggulor i en bunke.
- Tillsätt den varma fläderblomssaften i bunken med äggblandningen. Blanda väl och häll sedan tillbaka i kastrullen.
- Red krämen under omrörning på medelvärme tills den tjocknar. Den får inte koka!
- Häll krämen i en skål och tillsätt urkramat gelatinblad. Tillsätt slutligen smöret, rör runt och låt svalna.
- Fyll pajskalet med krämen och ställ i kylen.
Italiensk maräng
- Lägg äggvitorna i en ren bunke.
- Koka upp strösocker och vatten i en kastrull. När sockerlagen är 110 grader så börja vispa äggvitorna på medelhastighet. Använd gärna en köksassistent så du kan hålla koll på sockerlagens temperatur under tiden.
- När sockerlagen är 121 grader så häll ner den i en tunn stråle i äggvitan under konstant vispning. Vispa marängen tills den är följsam, glansig och kall. Vänd eventuellt ner karamellfärg.
- Spritsa eller bred ut marängsmeten över tarten. Bränn slutligen av marängen med gasolbrännare.