Flädertarte med italiensk maräng

Flädertarte med italiensk maräng
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Flädertarte med italiensk maräng

16 ingredienser

1 h

Den här pajen är en perfekt kombination av friskt och sött. Frisk från fläderfyllningen och söt av den fluffiga marängen. Ett perfekt recept att testa redan i helgen.

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 1 dl florsocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 125 g smör, kallt
  • 0,5 krm hjorthornssalt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 äggulor (spara äggvitorna)

Fläderkräm

  • 1,5 gelatinblad
  • 2 dl fläderblomssaft, koncentrerad
  • 1,75 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 3 äggulor (spara äggvitorna)
  • 30 g smör, rumsvarmt

Italiensk maräng

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,75 dl vatten

Gör så här

Mördeg

  1. Mixa florsocker, vetemjöl, smör, hjorthornssalt och vaniljsocker i en matberedare.
  2. Tillsätt en äggula i taget och mixa snabbt mellan varven.
  3. Vänd upp mördegen på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en 3 mm tunn platta.
  4. Lägg degen i kylen och låt vila i minst 30 minuter.
  5. Ta ut mördegsplattan och klä en pajform som är ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen och ställ in formen i frysen i 15 minuter.
  6. Sätt ugnen på 190 grader (varmluftsugn).
  7. Grädda pajbottnen i 8–10 minuter.

Fläderkräm

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka snabbt upp flädersaft, socker och 1 dl av vattnet i en kastrull.
  3. Vispa resterande vatten, majsstärkelse och äggulor i en bunke.
  4. Tillsätt den varma fläderblomssaften i bunken med äggblandningen. Blanda väl och häll sedan tillbaka i kastrullen.
  5. Red krämen under omrörning på medelvärme tills den tjocknar. Den får inte koka!
  6. Häll krämen i en skål och tillsätt urkramat gelatinblad. Tillsätt slutligen smöret, rör runt och låt svalna.
  7. Fyll pajskalet med krämen och ställ i kylen.

Italiensk maräng

  1. Lägg äggvitorna i en ren bunke.
  2. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull. När sockerlagen är 110 grader så börja vispa äggvitorna på medelhastighet. Använd gärna en köksassistent så du kan hålla koll på sockerlagens temperatur under tiden.
  3. När sockerlagen är 121 grader så häll ner den i en tunn stråle i äggvitan under konstant vispning. Vispa marängen tills den är följsam, glansig och kall. Vänd eventuellt ner karamellfärg.
  4. Spritsa eller bred ut marängsmeten över tarten. Bränn slutligen av marängen med gasolbrännare.