Fläderparfait med kardemummakrutonger och bär
Fläderparfait med kardemummakrutonger och bär
8 ingredienser
30 min + tid i frysen
Denna dessert är syra och sötma i perfekt harmoni! Den söta flädersaften bryts av mot syrlig gräddfil och toppas sedan med kardemummakrutonger och färska bär. En perfekt dessert för dig som är sugen på glass men inte har glassmaskin!
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Fläderparfait
- 150 g koncentrerad fläderblomssaft
- 3 äggulor
- 300 g gräddfil
- 200 g vispgrädde
Kardemummakrutonger
- 3 skivor vitt bröd, typ formfranska
- 30 g smör
- 0,5 tsk kardemummakärnor, mortlade
- 15 g strösocker
Gör så här
Parfait
- Vispa äggulorna på maxhastighet. Sjud saften tills den är varm men inte kokar, slå den varma saften över de uppvispade äggulorna och vispa till ett ljusare skum.
- Vispa i en annan bunke upp grädden. Vänd ner gräddfilen i grädden. Blanda sedan ihop äggskummet med gräddblandningen.
- Fyll i botten på portionsglas och ställ i frysen i minst 2 timmar.
Kardemummakrutonger
- Skär brödskivorna i 1 cm stora tärningar.
- Smält smöret i en stekpanna och lägg i brödet när smöret tystnat. Stek tärningarna tills de fått en gyllenbrun färg. Lägg i en bunke.
- Tillsätt kardemumma och socker. Vänd runt tills det har blandats.
- Häll ut krutongerna på en tallrik och låt svalna.
Servering
- Toppa den frysta parfaiten med kardemummakrutonger och bär.
Glöm inte att matsortera skalen från äggen för en mer hållbar matlagning, och njut av din fläderparfait. /Köket-redaktionen