Fläderparfait med kardemummakrutonger och bär

19 röster
30 min + tid i frysen
6

Denna dessert är syra och sötma i perfekt harmoni! Den söta flädersaften bryts av mot syrlig gräddfil och toppas sedan med kardemummakrutonger och färska bär. En perfekt dessert för dig som är sugen på glass men inte har glassmaskin!

30 min + tid i frysen
6
6 portioner

Du behöver

Fläderparfait

  • 150 g koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 äggulor
  • 300 g gräddfil
  • 200 g vispgrädde

Kardemummakrutonger

  • 3 skiva vitt bröd, typ formfranska
  • 30 g smör
  • 0,5 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 15 g strösocker

Gör så här

  1. Parfait
    Vispa äggulorna på maxhastighet. Sjud saften tills den är varm men inte kokar, slå den varma saften över de uppvispade äggulorna och vispa till ett ljusare skum.
  2. Vispa i en annan bunke upp grädden. Vänd ner gräddfilen i grädden. Blanda sedan ihop äggskummet med gräddblandningen.
  3. Fyll i botten på portionsglas och ställ i frysen i minst 2 timmar.
  4. Kardemummakrutonger
    Skär brödskivorna i 1 cm stora tärningar.
  5. Smält smöret i en stekpanna och lägg i brödet när smöret tystnat. Stek tärningarna tills de fått en gyllenbrun färg. Lägg i en bunke.
  6. Tillsätt kardemumma och socker. Vänd runt tills det har blandats.
  7. Häll ut krutongerna på en tallrik och låt svalna.
  8. Servering
    Toppa den frysta parfaiten med kardemummakrutonger och bär.
  9. Glöm inte att matsortera skalen från äggen för en mer hållbar matlagning, och njut av din fläderparfait. /Köket-redaktionen
29 juni 2019