Häll 2 dl varmt vatten i en ren glasburk. Tillsätt 10 g socker (ca 1 tsk) i vattnet och rör runt så att sockret löser upp sig.
Tillsätt sedan 8 dl kallt vatten.
Nästa steg är att tillsätta grynen. Eftersom kefir är en levande kultur är det viktigt att vattnet är rumstempererat och absolut inte varmare än 37 grader för att kulturen ska trivas. När vattnet har rätt temperatur så tillsätt vattenkefirgrynen.
Lägg en ren duk över burkens öppning och fäst med ett gummiband. Låt stå framme i rumstemperatur i 24-48 timmar så att kefirkulturen kan fermentera vattnet och ge det en lätt syrlig smak.
Efter 24-48 timmar så är det dags att sila bort kefirgrynen. Sila kefirvattnet ner i en bunke eller direkt i en ren flaska. Det lättaste är att använda grynen direkt till att göra en ny batch men man kan också spara dem i kylen i en mindre burk tillsammans med vatten, socker och lite citronjuice. I kylen håller dem i ca 10 dagar.
Andra fermenteringen
Nu är det dags att smaksätta kefirvattet med fläder.
Häll upp ca 1 dl koncentrerad fläderblomssaft i en ren flaska med snäpplock eller en plastflaska med skruvkork. Fyll på med kefirvattnet så att flaskan är nästan helt full.
Slut flaskan och ställ i rumstemperatur.
Med hjälp av sockret i fläderblomssaft så kommer fermenteringen att starta på nytt. Eftersom att flaskan är stängd så fångas kolsyran och drycken blir bubblig.
Håll lite uppsikt på flaskan och öppna den då och då för att se hur mycket kolsyra som bildats, öppna försiktigt så att det inte bubblar över.
Efter 24-48 timmar är fläderkefiren färdig, ställ in den i kylen så att den blir kall och sen är den redo att serveras! Drycken håller ca 1 månad i kylen.
Om flaskan stått länge i kylen eller om den har glömts bort i rumstemperatur så lägg en handduk över flaskan när du öppnar den försiktigt för att undvika att den spricker av trycket.