Fläderbonanza med mousserande jordgubbar och spröda havreflarn
Fläderbonanza med mousserande jordgubbar och spröda havreflarn
24 ingredienser
Flädermousse, flädergelé, jordgubbar marinerade i mousserande vin och spröda havreflarn. Birgitta Rasmusson sa i programmet att det är bland det godaste hon någonsin ätit!
Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.
Ingredienser
Fläderjelly
- 4 g gelatinpulver [2 tsk]
- 30 g vatten, kallt [2 msk]
- 200 ml koncentrerad fläderblomssaft
- 125 ml torrt, mousserande vitt vin
Flädermousse
- 2 g gelatinpulver [1 tsk]
- 15 g vatten, kallt [1 msk]
- 54 g äggula [3 st]
- 90 g strösocker [1 dl]
- 1,5 g vaniljsocker [0,5 tsk]
- 50 g koncentrerad fläderblomssaft [0,5 dl]
- 100 g vispgrädde [1 dl]
- 200 g crème fraîche [2 dl]
- 0,5 citron, rivet skal från (ekologisk)
Spröda havreflarn
- 100 g smör
- 90 g havregryn [3 dl]
- 135 g strösocker [1,5 dl]
- 5 g bakpulver [1 tsk]
- 9 g vetemjöl [1 msk]
- 55 g ägg [1 st]
Mousserande jordgubbar
- 125 g jordgubbar
- 150 g torrt, mousserande vitt vin
- 27 g florsocker [3 msk]
Servering
- 1 dl vispgrädde
- jordgubbar
Gör så här
Fläderjelly
- Blanda gelatinpulver med vatten och låt svälla i några minuter.
- Hetta under tiden upp flädersaften till precis under kokpunkten. Ta från plattan och blanda ner gelatinet, rör om tills det lösts upp. Häll över saften i en kall bunke/karaff och ställ in i kylen för att svalna.
- När saften svalnat (troligtvis när du är klar med moussen) häller du försiktigt i det mousserande vinet och rör om lite lätt.
Flädermousse
- Blanda gelatinpulver med vatten och låt svälla några minuter. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker pösigt.
- Hetta upp flädersaften till precis under kokpunkten. Ta från plattan och blanda ner gelatinet, rör om tills det lösts upp.
- Vispa grädden. Blanda det pösiga äggvispet tillsammans med grädde, crème fraîche och rivet citronskal. Häll ner flädersaften i en tunn stråle under omrörning och rör tills det är en jämn smet. Häll upp moussen i portionsskålar, täck över och ställ in i frysen i ca 30 minuter.
- Häll på fläderjellyn över moussen, häll på baksidan av en sked för att undvika att jellyn åker ner i moussen.
Spröda havreflarn
- Sätt ugnen på 200 grader (175 grader i varmluft).
- Smält smöret i en kastrull. Blanda i alla torra ingredienser. Blanda sedan i ägget och rör runt. Klicka ut små rundlar, 1,5 tsk, på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg klickarna glest då de flyter ut mycket under gräddning!
- Grädda ca 5 minuter mitt i ugnen, men ha ordentligt uppsikt, de bränns vid lätt. Låt svalna.
Mousserande jordgubbar
- Snoppa jordgubbarna och dela i tunna skivor. Lägg i en skål tillsammans med vinet och florsockret, blanda lite lätt så att florsockret löses upp. Låt vila i marinaden till servering.
Montering
- Vispa grädden till lagom konsistens.
- Lägg en mousserad jordgubbsskiva på gelén och lägg sedan på ett havreflarn över skålen. Spritsa på lite grädde och lägg på en halv jordgubbe.