Fläder- och citronmarängpaj, Roy Fares recept

106 röster
10-12
Fläder- och citronmarängpaj, Roy Fares recept
Foto: TV4
10-12

Du behöver

pajdeg

  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g smör
  • 15 g äggula [1 st]

Citronkräm

  • 1,5 gelatinblad
  • 150 g citron, saft från (1,5 dl)
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 100 g koncentrerad fläderblomssaft [1 dl]
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 30 g majsstärkelse [0,75 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 30 g osaltat smör

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita [5 st]
  • 75 g vatten [0,75 dl]
  • 210 g strösocker [2,5 dl]

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter.
  2. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter och nagga botten med en gaffel. Frys pajformen i 30 minuter, sätt ugnen på 200 grader varmluft och grädda botten cirka 10 minuter, tills den fått en fin färg. Ta ut och låt svalna.
  3. Citronkräm
    Lägg gelatinblad i kallt vatten. Blanda citronsaft, flädersaft och strösocker i en kastrull.
  4. Blanda vatten, maizena och äggulor och ägg i en bunke och blanda med en visp.
  5. Koka upp saft- och sockerblandningen och häll det över äggblandningen, blanda väl och häll sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omröring tills krämen tjocknar.
  6. Häll över det i en annan bunke, krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i tillsammans med smöret, rör runt och låt svalna. Fyll pajformen och stoppa in i frysen, det är viktigt att krämen satt sig innan du börjar med marängen.
  7. Italiensk maräng
    Lägg äggvitan i en bunke. Vispa upp äggvitan.
  8. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitevispet under fortsatt vispning. Vispa tills marängen är kall.
  9. Montering
    Ta ut pajen ur frysen. Stryk på med maräng och bränn marängen med en brännare. Låt tina i rumstemperatur eller i kylen över natten innan servering
8 april 2017