Fläder- och citronmarängpaj, Roy Fares recept

10 - 12
Spela video Fläder- och citronmarängpaj, Roy Fares recept
Foto: TV4
10 - 12

Du behöver

Pajdeg

  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 120 g smör
  • 15 g äggula (1)

Citronkräm

  • 1,5 gelatinblad
  • 150 g saft från citron (1,5 dl)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 100 g koncentrerad flädersaft (1 dl)
  • 100 g vatten (1 dl)
  • 30 g maizena (0,75 dl)
  • 55 g ägg (1)
  • 30 g äggula (2)
  • 30 g osaltat smör

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita (5)
  • 75 g vatten (0,75 dl)
  • 210 g strösocker (2,5 dl)

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter.
  2. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter och nagga botten med en gaffel. Frys pajformen i 30 minuter, sätt ugnen på 200 grader varmluft och grädda botten cirka 10 minuter, tills den fått en fin färg. Ta ut och låt svalna.
  3. Citronkräm
    Lägg gelatinblad i kallt vatten. Blanda citronsaft, flädersaft och strösocker i en kastrull.
  4. Blanda vatten, maizena och äggulor och ägg i en bunke och blanda med en visp.
  5. Koka upp saft- och sockerblandningen och häll det över äggblandningen, blanda väl och häll sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omröring tills krämen tjocknar.
  6. Häll över det i en annan bunke, krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i tillsammans med smöret, rör runt och låt svalna. Fyll pajformen och stoppa in i frysen, det är viktigt att krämen satt sig innan du börjar med marängen.
  7. Italiensk maräng
    Lägg äggvitan i en bunke.
  8. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall.
  9. Montering
    Ta ut pajen ur frysen. Stryk på med maräng och bränn marängen med en brännare. Låt tina i rumstemperatur eller i kylen över natten innan servering
Kommentera receptet

Fler goda recept