Fisk- och skaldjursgryta

Fisk- och skaldjursgryta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fisk- och skaldjursgryta

17 ingredienser

Fisk- och skaldjursgryta passar bra att servera i en traktörpanna. Ställ den mitt på bordet och bjud frasigt bröd till att suga upp den goda buljongen med.

Ingredienser

portioner
  • 400 g fiskfilé, av fast sort
  • 150 g skalade räkor
  • 100 g kräftstjärt
  • 150 g musslor i vatten
  • 8 blåmusslor, med skal
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 50 g rotselleri
  • 1 msk smör
  • 0,5 burk hela konserverade tomater
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl vitt vin
  • 50 g smör
  • 1 kruka färsk dill
  • salt
  • vitpeppar
  • bröd

Gör så här

  1. Skär fiskfilén i centimetertjocka strimlor. Borsta musslorna under rinnande kallt vatten, kasta dem som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Låt burkmusslor, räkor och kräftstjärtar rinna av.
  2. Strimla morot, purjo och selleri fint. Koka upp 1 dl vatten med 1 msk smör i en vid gryta, lägg ner rotfruktsstrimlorna och koka ett par minuter. Ta upp dem ur spadet och ställ åt sidan. Häll tomaterna med sitt spad i grytan och lägg i fisken och musslorna i sitt skal. Tillsätt rotfruktsstrimlorna, vin, salt och smör och låt allt koka i 5 minuter, vänd försiktigt någon gång.
  3. Hacka dillen fint. Lägg i burkmusslor, räkor och kräftstjärtar i fiskgrytan, ta grytan från värmen. Krydda med salt, peppar och kanske lite mer vin. Strö över den finhackade dillen och servera genast.