Fish and chips med krispig sallad

NYHET
Fish and chips med krispig sallad
Foto: TV4
Lukas Berglund
Lukas Berglund

Fish and chips med krispig sallad

30 ingredienser

Gös frasigt friterad i frityersmet med öl serverad med perfekta pommes och en fräsch och krispig sallad på äpple, silverlök och fänkål samt en tartarsås att dippa allt gott i.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • ca 600 g gösfilé (skuren i portionsbitar)
  • salt
  • vitpeppar
  • vetemjöl (lite att vända fisken i innan dopp i smet)

Beer batter

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 1 dl ljus öl (gärna kall)
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • salt
  • vitpeppar

Pommes frites

  • 800 g fast potatis (t.ex. King Edward, Asterix eller annan fast sort)
  • olja, till fritering (neutral, t.ex. rapsolja)
  • salt

Sallad med silverlök, äpple och fänkål

  • 1-2 silverlökar, tunt skivade
  • 1 äpple, tunt skivat (gärna ett syrligt till mellansött, t.ex. Granny Smith eller liknande)
  • 0,5 fänkål, tunt skivad
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 0,5 knippe färsk dill, finhackad
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Tartarsås

  • 2 dl majonnäs (gärna hemmagjord eller köpt av bra kvalité)
  • 1-2 msk kapris, finhackad
  • 1 msk cornichons, finhackade
  • 1 msk färsk persilja, finhackad
  • 1 msk schalottenlök, mycket finhackad
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Förberedelser

  1. Skala potatisen och skär i jämnstora stavar (pommes-format).
  2. Lägg potatisstavarna i kallt vatten i minst 10 minuter för att låta stärkelsen gå ur. Torka dem väl med kökshandduk innan fritering.
  3. Blanda ihop en beer batter: Kombinera vetemjöl, majsstärkelse, bakpulver, citronsaft, salt och peppar. Rör ner ölen försiktigt till en slät smet. Låt gärna stå och “svälla” 10–20 minuter medan du förbereder resten.
  4. Förbered salladen: Blanda silverlök, äpple och fänkål i en skål med citronjuice och olivolja, smaka av med salt/peppar. Låt stå och dra en liten stund.
  5. Gör tartarsåsen: Blanda majonnäs, kapris, cornichons, lök, persilja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt fram till servering.

Pommes – första omgången (förfritering)

  1. Hetta upp oljan i en stor gryta eller fritös till ca 140 grader (låg temperatur).
  2. Fritera potatisen i omgångar tills de börjar mjukna (de ska inte få mycket färg). Det tar ca 4–6 minuter beroende på tjocklek. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Lägg de förfriterade pommesen på ett galler eller fat och låt svalna (gärna i kylen) tills vidare.

Gösen

  1. Höj oljetemperaturen till ca 160 grader (måttlig värme).
  2. Krydda gösfilébitarna med salt och vitpeppar. Vänd dem försiktigt i lite vetemjöl så att de får ett tunt skydd.
  3. Doppa filébitarna i beer batter så att de täcks jämnt, låt överskott rinna av.
  4. Fritera bitarna i omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga, ca 4–6 minuter (beroende på tjocklek). Undvik att ha i för många bitar samtidigt så oljan inte sjunker i temperatur.
  5. Lyft upp fisken och låt den rinna av på papper eller galler.

Pommes – andra omgången

  1. Strax innan servering, hetta upp oljan till ca 180 grader.
  2. Fritera de förkokta pommesen en andra gång tills de blir gyllenbruna och riktigt krispiga, ca 2–4 minuter. Salta direkt efter att du tagit upp dem.

Servering

  1. Lägg upp pommes frites på tallriken.
  2. Placera den friterade gösen bredvid eller ovanpå pommes.
  3. Servera med en klick tartarsås, en portion sallad vid sidan och gärna en citronklyfta att pressa över fisken.