Filodegsknyten med halloumi och feta

Filodegsknyten med halloumi och feta
Foto: Apostolis Mastopis

Filodegsknyten med halloumi och feta

Av: Maro Papadopoulou

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

1 h

Frasiga knyten fyllda med två sorters os. Ett paket filodeg räcker till ca 20 -25 stycken knyten. Du kan frysa in ogräddade filodegsknyten. Grädda dem sedan direkt från frysen.

Recept från boken Vår smakresa - Genom Grekland och Cypern av Maro och Frixos Papadopoulou.

Ingredienser

portioner20 - 25 stycken
  • 1 förp filodeg
  • 2 förp fetaost, smulade
  • 1 förp halloumiost, grovt riven
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 g smör, smält
  • 1 dl dill, hackad (eller 1 dl basilika)
  • 2 ägg, lättvispade
  • 0,5 dl mjölk
  • peppar

Gör så här

  1. Tag ut filodegen från frysen kvällen innan och lägg att tina i kylen.
  2. Blanda ostarna med ägg, dill eller basilika, peppar, mjölk och blanda väl.
  3. Öppna förpackningen och tag ut filodegsplattorna. För att filodegen inte ska torka är det bra att lägga en lätt fuktad handduk över filodegen så den inte torkar medan du gör knytena. Dela arken i 9 cm delar, varje ark blir 4 delar.
  4. Pensla degremsorna med blandning olivolja och smält smör, lägg en halv matsked av fyllningen i ena änden och vik ihop till en triangel.
  5. Lägg knytena på en smord bakplåt, pensla med olivsmörbladningen och grädda dem i 180⁰C i ca. 20-25 minuter, de ska bli gyllenbruna.