Helstekt kyckling med citronsås
Helstekt kyckling med citronsås
19 ingredienser
Helstekt kyckling med citronsås serveras med rostade primörer och ruccola.
Ingredienser
- 1 hel kyckling
- 6 morötter, späda
- 2 fänkål
- 1 knippe grön sparris [ca 250 g]
- 2 rödlökar
- 3 palsternackor
- 200 g färskpotatis
- 2 citroner
- olja
- 1 vitlök
- färsk timjan
- färsk rosmarin
- långpeppar (eller svartpeppar)
- 200 g rucolasallad
- smör
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- 3 msk smör
- 2 dl grädde
Gör så här
Kyckling och grönsaker
- Sätt ugnen på 120 grader.
- Salta och peppra kycklingen utanpå och inuti.
- Stek kycklingen med olja, vitlök, timjan, rosmarin och långpeppar i en het stekpanna tills den blir gyllenbrun.
- Lyft upp kycklingen och dra stekpannan åt sidan.
- Flytta över kycklingen i en ugnsfast form och stek den i ugnen tills den når innertemperatur 68 grader. Det tar 40-60 minuter.
- Låt vila i 20 minuter.
- Bena sedan ur kycklingen från skrovet.
- Öka ugnens värme till 210 grader.
- Skala och dela grönsakerna i lika stora bitar.
- Blanda grönsakerna med salt, peppar, olja, timjan, rosmarin och rivet skal från citronerna. Halvera en citron och blanda med den också.
- Lägg grönsaker på en plåt och rosta i 8-10 minuter i ugnen.
- Låt svalna i 10 minuter och blanda sedan ner ruccolan.
Sås
- Bryn 3 msk smör på svag värme i stekpannan och slå på grädden.
- Smaka av med citron och salt.