Tempurafriterad kolja

Tempurafriterad kolja
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Tempurafriterad kolja

26 ingredienser

45 min

Tempurafriterad kolja med grön chili och mangosalsa. Serveras med en rostad auberginekräm och isbergssallad.

Ingredienser

portioner
  • 800 g kolja
  • 3 dl öl
  • 1-2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 gurka
  • 3 tomater
  • 1 avokado
  • 0,5 rödlök
  • 1 mango
  • 1 grön chilifrukt
  • 2 salladslökar
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk sherryvinäger
  • 4 limefrukter
  • 2 aubergines
  • 2 tsk tabasco
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0,5 msk paprikapulver, rökt
  • 1 isbergssallad
  • salt
  • svartpeppar
  • matolja
  • 2 l frityrolja

Gör så här

  1. Skala och skär ner auberginen, rosta med spiskummin, timjan, paprikapulver, salt, svartpeppar och hackad gul lök tills den blir mjuk.
  2. Kyl ner.
  3. Tärna tomat, gurka, mango och avokado i centimeterstora bitar.
  4. Finhacka rödlök och chili.
  5. Blanda allt i en bunke och pressa över limesaft från 3 limes, 2 msk olivolja, sherryvinäger, smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Lägg undan till servering.
  7. Mixa den kalla auberginen med vitlök, resterande olivolja, tabasco limesaft, salt och peppar tills den blir slät.
  8. Ställ åt sidan till senare.
  9. Vispa ihop mjöl, bakpulver med öl så att det blir en jämn smet.
  10. Skär fisken i mindre bitar och salta.
  11. Hetta upp frityrolja till 160 grader och ha ett lock nära till hands.
  12. Vänd fisken i tempurasmeten och fritera tills fisken blir gyllenbrun, ca 2-3 minuter.
  13. Bryt upp isbergssalladen och lägg fisken på salladsbädden och ringla tomatsalsan över.
  14. Servera med auberginekrämen.