Filé mignon med choronsås, rostade morötter och konfiterad lök

Filé mignon med choronsås, rostade morötter och konfiterad lök
Foto: TV4
Nina Remröd
Nina Remröd

Filé mignon med choronsås, rostade morötter och konfiterad lök

Av: Nina Remröd

Från: Efter stängning

20 ingredienser

Nina bjuder på klassiska och välkomponerade smaker i sin rätt med stekt oxfilé, choronsås, rostade morötter och konfiterad lök.

Ingredienser

portioner

Choronsås

  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk matolja
  • 0,5 kruka färsk dragon
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 äggulor
  • 250 g smör
  • 1 schalottenlök, hackad

Rostade morötter

  • 4 morötter, gärna olika färger
  • olivolja
  • färsk timjan
  • 2 gula lökar
  • 200 g smör

Filé mignon

  • 300 g oxfilé
  • 1 klyfta vitlök
  • smör
  • matolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Choronsås

  1. Rosta tomatpurén med oljan i en stekpanna. Plocka dragonbladen från stjälkarna. Spara bladen.
  2. Koka upp vatten, vinäger, pepparkorn och lök, låt reducera till hälften. Sila av.
  3. Vispa ihop reduktionen med äggulorna i en kastrull. Vispa över låg värme tills det börjar bli tjockt. Ta bort från värmen och droppa försiktigt i smöret lite i taget under fortsatt vispning.
  4. Hacka dragonbladen och blanda ner dem tillsammans med tomatpurén i såsen. Smaka av med salt.

Rostade morötter och konfiterad lök

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och halvera morötterna. Lägg dem i en ugnsform. Strö över salt och timjan. Rosta i ugnen ca 20 minuter.
  3. Skala och halvera löken. Smält 200 g smör i en kastrull. Lägg ner lökhalvorna i smöret och låt sjuda ca 20 minuter.

Filé mignon

  1. Skär köttet i portionsbitar. Salta och peppra runtom. Hetta upp en stekpanna med lite matolja. Lägg i köttet, sänk värmen lite. Tillsätt vitlök, timjan och en klick smör, stek ca 2 minuter. Ös med smöret under stekningen. Vänd och stek ytterligare 2 minuter.
  2. Servera köttet med en klick choronsås, morötterna, separera löken och fördela på tallriken.