Fildodegspaj med köttfärs

Fildodegspaj med köttfärs
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Fildodegspaj med köttfärs

15 ingredienser

1 h

Det här är en riktigt frasig och lättfixad pajen med en smakrik köttfärsfyllning som serveras med en fräsch tomatsallad på rödlök och färsk mynta. Ett middagstips som passar perfekt mitt i veckan, god att äta både varm som kall. En enkel paj som går att variera i det oändliga med ingredienser och kryddor.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner

Filodegspaj

  • ca 500 g filodeg
  • 500 g nötfärs (eller annan valfri färs)
  • 2 gula lökar
  • 1 knippe färsk persilja
  • 1 msk paprikapulver
  • örtsalt
  • svartpeppar

Pensling och garnering

  • ca 100 g smör, smält
  • sesamfrön, vita och svarta

Tomatsallad

  • 5 tomater
  • 2 rödlökar
  • 1 citron
  • 1 knippe färsk mynta
  • olivolja
  • salt

Gör så här

Filodegspaj

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  2. Finhacka lök och stek i olja tills de mjuknar. Vänd i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt alla kryddor och persilja, fräs lite till. Låt fyllningen svalna.
  3. Smörj en rektangulär ugnsform med smör. Lägg ett ark filodeg i formen, pensla filodegen med smält smör. Lägg ytterligare 7 ark filodeg i ugnsformen och pensla varje ark med smör. Du ska alltså ha 8 penslade filodegsark på varandra.
  4. Lägg färsfyllningen jämnt över hela filodegen. Täck med 8 ark filodeg och pensla varje ark med smör.
  5. Skär ut portionsbitar. Toppa med sesamfrön och baka frasig mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Tomatsallad

  1. Skala och strimla löken tunt. Hacka tomaterna. Finhacka myntan. Lägg allt i en bunke. Tillsätt pressad citron, salt och olivolja. Blanda och servera.