Festfin fiskgratäng

Festfin fiskgratäng webb
Foto: Köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Festfin fiskgratäng

12 ingredienser

En lyxig fiskgratäng blir alltid uppskattad. Praktiskt att göra den helt klar i förväg och gratinera den först då gästerna kommer. Koka gärna extra potatismos och servera separat.

Ingredienser

portioner
  • 6-8 port potatismos
  • muskot
  • 2 äggulor
  • 800 g rödspättafilé, flundra eller hajmal
  • salt
  • 1 dl vitt vin, torrt (t ex Val de Loire)
  • 600 g räkor med skal
  • 1 förp sparrisknoppar
  • 1 förp champinjon, gräddstuvade
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 dl ost, riven
  • ev paprikapulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°- 250°. Tillred potatismoset, krydda med lite muskot och rör ned gulorna.
  2. Tag fram ett stort ugnsfat och smöra det. Lägg ut fiskfiléerna i fatet så att de täcker bottnen. Salta. Har fatet ingen plan kant får man spara plats för moset.
  3. Slå på vinet. Vill du inte använda vin kan du ta lika delar pressad citron och vatten. Täck fisken med smörat smörpapper och grädda i 10-15 min. Slå försiktigt av spadet och spar det.
  4. Lägg på skalade räkor och sparris, spar eventuellt lite till garnering.
  5. Rör ut svampstuvningen med majonnäsen och det mesta av spadet. Bred såsen över fisken och strö på osten.
  6. Spritsa moset runt fatet. Pudra eventuellt med en aning paprikapulver som ger fin färg både på moset och såsen. Täck fatet med folie och ställ det i kylen tills strax före serveringen. Tag bort folien. Gratinera rätten i 250° ca 15 min eller tills den har fin färg.