Fattiga riddare som serveras med färska hallon och en hemgjord hasselnötskräm med mjölkchoklad. Magiskt gott till brunch (eller som dessert...).
Fattiga riddare med hemgjord hasselnötskräm och hallon
Du behöver
- 200 g hasselnötter med skal
- 50 g florsocker (<1 dl)
- 12 g kakao (2 msk)
- 3 g vaniljpulver (1 msk)
- 1 nypa salt
- 30 g vegetabilisk olja (1/3 dl)
- 350 g mjölkchoklad
Fattiga riddare
- 4-6 skivor toast eller gårdagens bröd som du har hemma
- 2 ägg
- 90 g vetemjöl (1,5 dl)
- 150 g mjölk 3 % (1,5 dl)
- smör, att steka i
- 45 g strösocker (3 msk)
- 4 g kanel (1 tsk)
- 200 g färska hallon (frysta går också bra)
Gör så här
- Nutella
Sätt ugnen på 170 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Rosta nötterna i 15 minuter. - Smält mjölkchokladen i mikrovågsugn med 30 sekunders intervall eller i vattenbad.
- Gnugga bort lite av skalet på hasselnötterna med en kökshandduk direkt när du tar ut dem ur ugnen. Lägg nötterna i en matberedare och mixa till en smet med florsocker, kakao, vaniljpulver och salt. Häll i oljan med tunn stråle medan du mixar. Avsluta med att mixa i den smälta chokladen.
- Fyll på burk och låt stelna något i kylen. Den håller en vecka i rumstemperatur eller 1 månad i kyl. Ett tips är att inte använda inte samma kniv/sked i burken flera gånger, det förkortar hållbarheten.
- Fattiga riddare
Vispa ihop ägg med mjöl och tillsätt sedan mjölken i omgångar. Doppa bröden i smeten och dra av överflödig smet mot bunkens kant. - Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek brödskivorna tills de är gyllenbruna.
- Strö över med socker och kanel. Låt svalna något på galler. Bred över hasselnötskräm och toppa med färska hallon.
1 juli 2017