Färsspett med fetaostsås och ugnsbakade rotfrukter

70 röster
45 m
4

Smakrika stekta färsspett serveras med en krämig fetaostsås och rotfrukter i ugn. God bjudmat!

Dryck: Vin, Chianti, Italien

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
45 m
4
4 portioner

Du behöver

Ugnsbakade rotfrukter

  • 4 potatisar
  • 4 morötter
  • 2 sötpotatisar
  • 1 msk rapsolja
  • 4 tsk flingsalt

Färsspett

  • 600 g nötfärs
  • 0,33 knippe bladpersilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 äggula
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk allkrydda
  • 8 träspett
  • rapsolja och smör, till stekning

Fetaostsås

  • 150 g fetaost
  • 500 g turkisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl valnötter, hackade
  • 1,5 tsk salt

Servering

  • lingon

Gör så här

  1. Ugnsbakade rotfrukter
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala rotfrukterna och skär i stänger. Lägg på en bakpappersklädd plåt, ringla över rapsolja och strö över flingsalt.
  3. Rosta mitt i ugnen i ca 35-40 minuter.
  4. Färsspett
    Finhacka lök och persilja. Pressa vitlöksklyftorna och blanda med lök, persilja och nötfärs.
  5. Tillsätt äggula, rapsolja och krydda efter smak. Knåda färsblandningen ordentligt och forma sedan färsen runt träspetten.
  6. Stek spetten i stekpanna med rapsolja och smör, ca 3-4 minuter på varje sida.
  7. Fetaostsås
    Mosa fetaosten med gaffel i en skål. Pressa ned vitlöksklyftorna. Finhacka valnötterna och blanda ner i skålen. Tillsätt yoghurt och salt. Rör ihop alla ingredienserna och ställ in i kylskåpet tills servering.
  8. Servera spetten tillsammans med rotfrukterna, fetaostsåsen och gärna lingon till.
15 november 2016

Laddar fler recept