Färsspett med fetaostsås och ugnsbakade rotfrukter

Foto: TV4
Färsspett med fetaostsås och ugnsbakade rotfrukter
20 ingredienser
45 m
Smakrika stekta färsspett serveras med en krämig fetaostsås och rotfrukter i ugn. God bjudmat!
Dryck: Vin, Chianti, Italien
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Ugnsbakade rotfrukter
- 4 potatisar
- 4 morötter
- 2 sötpotatisar
- 1 msk rapsolja
- 4 tsk flingsalt
Färsspett
- 600 g nötfärs
- 0,33 knippe färsk bladpersilja
- 2 klyftor vitlök
- 1 gul lök
- 1 äggula
- 1 msk rapsolja
- 1 msk allkrydda
- 8 grillspett
- rapsolja och smör, till stekning
Fetaostsås
- 150 g fetaost
- 500 g turkisk yoghurt
- 2 klyftor vitlök
- 0,5 dl valnötter, hackade
- 1,5 tsk salt
Servering
- lingon
Gör så här
Ugnsbakade rotfrukter
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala rotfrukterna och skär i stänger. Lägg på en bakpappersklädd plåt, ringla över rapsolja och strö över flingsalt.
- Rosta mitt i ugnen i ca 35-40 minuter.
Färsspett
- Finhacka lök och persilja. Pressa vitlöksklyftorna och blanda med lök, persilja och nötfärs.
- Tillsätt äggula, rapsolja och krydda efter smak. Knåda färsblandningen ordentligt och forma sedan färsen runt träspetten.
- Stek spetten i stekpanna med rapsolja och smör, ca 3-4 minuter på varje sida.
Fetaostsås
- Mosa fetaosten med gaffel i en skål. Pressa ned vitlöksklyftorna. Finhacka valnötterna och blanda ner i skålen. Tillsätt yoghurt och salt. Rör ihop alla ingredienserna och ställ in i kylskåpet tills servering.
- Servera spetten tillsammans med rotfrukterna, fetaostsåsen och gärna lingon till.