Färskost

Färskost

Av: Ingela Mårtensson

Från: Nyhetsmorgon

3 ingredienser

2 dygn

Hemgjord färskost gör du enkelt på 3 ingredienser. Det tar 2 dygn innan osten är färdig, men det är värt väntan.

Ingredienser

portioner liter
  • 1 l mjölk (ej laktosfri eller mjölk med längre hållbarhet)
  • 1 msk filmjölk
  • 1 krm ostlöpe (finns att köpa i de flesta matbutiker)

Gör så här

Dag 1

  1. Värm mjölken till 20 grader och tillsätt filen.
  2. Ställ undan blandningen täckt med lock och låt vila i 2 timmar (var noggrann med att mjölken inte står i en lokal som är över 22 grader).
  3. Tillsätt ostlöpen, rör om försiktigt och lägg på ett lock. Låt stå i 1 dygn

Dag 2

  1. Häll upp hela ostmassan i en dräneringsduk (lakan, kaffefilter eller liknande).
  2. Låt osten dränera tills du har den konsistens du önskar.
  3. Salta och krydda efter ditt eget önskemål, tänk på att torra kryddor avger mer smak efter ett dygn
  4. Färskosten går utmärkt att frysa, men håller 2 veckor i kylen.