Färsk persika i sockerlag med hallonsås

0 röster
4
Färsk persika i sockerlag med hallonsås
Foto: TV4

Här är det riktig vaniljstång som gäller för att smaken ska bli den rätta. Persikorna ska kallna i lagen så planera i god tid. Hallonsåsen gör du enklast i en mixer eller matberedare.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 mogna persikor
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 msk pressad citronsaft
  • 1 l hallon
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk pressad citronsaft

Gör så här

  1. Dela vaniljstången och koka den mjuk, ca 10 minuter, med socker, vatten och pressad citron. Skär kryss i persikoskalen på ett par ställen. Doppa persikorna i kokande vatten några sekunder och dra därefter av skalen.
  2. Lägg i persikorna i lagen och koka dem precis mjuka, 10–20 minuter beroende på storleken. Spadet ska täcka frukten. Ta eventuellt mer vatten och socker men behåll proportionerna 4:1. Låt persikorna kallna i spadet.
  3. Kör hallon, socker och citronsaft till puré i matberedare eller mixer. Sila. Gör en spegel av sås på tallriken och lägg på persikorna. Garnera gärna med citronmeliss eller mynta.
26 januari 2009
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept