Farmors flan med apelsin och citron

Farmors flan med apelsin och citron
Foto: Tv4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Farmors flan med apelsin och citron

1

8 ingredienser

1 h 30 m

Flan - en spansk klassiker som påminner om crème caramel. Just detta recept görs med kondenserad mjölk och apelsin som bildar en ljuvlig smakharmoni.

Ingredienser

portioner7 - 8
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad [397 g]
  • 5 ägg
  • 3 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 citron

Karamell

  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 msk vatten
  • 0,5 apelsin, saften

Gör så här

  1. Vispa samman kondenserad mjölk, ägg, äggulor, mjölk och den yttersta gula skalhinnan från citronen (rivet).
  2. Gör karamellen genom att lösa upp sockret i vattnet och sjud i en liten kastrull tills blandningen fått samma färg som ljus sirap. Ta av från värmen och tillsätt pressad apelsin. Vispa tills allt löst sig och bildat en rinnig karamell.
  3. Slå karamellsåsen i en form som rymmer ca 1 liter och häll på äggsmeten.
  4. Värm ugnen till 150 grader.
  5. Placera den lilla formen i en stor ugnsfast form (eller långpanna) och fyll den stora formen (eller långpannan) med kokande vatten. Grädda i vattenbadet i ca 1 timme och 10 minuter, eller tills puddingen bara dallrar lätt i mitten när du försiktigt ruckar på den lilla formen.