Farmors flan med apelsin och citron
Farmors flan med apelsin och citron
8 ingredienser
1 h 30 m
Flan - en spansk klassiker som påminner om crème caramel. Just detta recept görs med kondenserad mjölk och apelsin som bildar en ljuvlig smakharmoni.
Ingredienser
- 1 burk kondenserad mjölk sötad [397 g]
- 5 ägg
- 3 äggulor
- 3 dl mjölk
- 0,5 citron
Karamell
- 0,5 dl strösocker
- 1,5 msk vatten
- 0,5 apelsin, saften
Gör så här
- Vispa samman kondenserad mjölk, ägg, äggulor, mjölk och den yttersta gula skalhinnan från citronen (rivet).
- Gör karamellen genom att lösa upp sockret i vattnet och sjud i en liten kastrull tills blandningen fått samma färg som ljus sirap. Ta av från värmen och tillsätt pressad apelsin. Vispa tills allt löst sig och bildat en rinnig karamell.
- Slå karamellsåsen i en form som rymmer ca 1 liter och häll på äggsmeten.
- Värm ugnen till 150 grader.
- Placera den lilla formen i en stor ugnsfast form (eller långpanna) och fyll den stora formen (eller långpannan) med kokande vatten. Grädda i vattenbadet i ca 1 timme och 10 minuter, eller tills puddingen bara dallrar lätt i mitten när du försiktigt ruckar på den lilla formen.