Farmor Ingrids mandelkaka

POPULÄRT
koket.se
Farmor Ingrids mandelkaka
Foto: TV4
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Farmor Ingrids mandelkaka

11 ingredienser

1 h + tid i kyl

"Min älskade farmors nötkaka. När pappa var liten var det hans uppgift att mala nötterna i kvarnen och det gjorde han så gärna när han visste att hans favoritkaka väntade. Kakan ska gräddas i en liten form och sjunker ihop något efter gräddning, vilket är precis som det ska vara. Eftersom vi inte tål hasselnötter bakar jag den på mandelmjöl istället. Se till att göra lemon curd i god tid så att den hinner sätta sig. Kakan är både gluten- och mjölkfri." /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Mandelkaka

  • 2 ägg
  • 125 g strösocker [1,5 dl]
  • 100 g mandelmjöl (eller hasselnötsmjöl) [2 dl]

Lemon curd

  • 125 g strösocker [1,5 dl]
  • 2 ägg
  • 2 citroner, rivet skal och saft [ca 1 dl]
  • 50 g smör, rumsvarmt och skuret i bitar

Lemon curd-grädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5-1 dl lemon curd

Servering

  • färska bär
  • grädde, vispad (eventuellt med lemon curd)

Gör så här

Mandelkaka

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen. Eller smöra och mjöla om formen behöver det.
  3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt i 3-4 minuter.
  4. Sikta ner mjölet och vänd varsamt runt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kakan sjunker ihop lite men det är precis som det ska vara.

Lemon curd

  1. Den här satsen ger ca 2 dl och håller ca 2 veckor i kyl. Curden behöver sätta sig i kylen innan den kan användas, så gör den i god tid.
  2. Mät upp socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål.
  3. Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten utan att skålen rör vid vattnet.
  4. Rör hela tiden med en handvisp medan blandingen värms. Den ska tjockna (som en hollandaisesås) och det tar ungefär en kvart.
  5. När curden tjocknat tar du av skålen från värmen. Var försiktig då det blir varm ånga.
  6. Sila curden genom en finmaskig sil.
  7. Lägg i lite smör i taget och rör tills allt smält.
  8. Häll upp curden i en väl rengjord burk och låt svalna innan du sätter på lock och ställer in den i kylen.

Lemon curd-grädde

  1. Vispa grädden till önskad konsistens och vänd ner lemon curd med en slickepott. Smaka av.

Servering

  1. Servera gärna mandelkakan med både grädde och färska bär.