Farfalle med friterade fisk- och räkbollar, pesto med blomkål, skummig räksås och gurksallad

NYHET
Farfalle med friterade fisk- och räkbollar, pesto med blomkål, skummig räksås och gurksallad
Foto: TV4
Olivia Leksell
Olivia Leksell

Farfalle med friterade fisk- och räkbollar, pesto med blomkål, skummig räksås och gurksallad

29 ingredienser

Receptet är hämtat från ett tävlingsmoment där barn fick plocka ihop ingredienser och utmaningen var att använda samtliga råvaror. Lagas på egen risk :-)

Ingredienser

portioner

Fisk- och räkbollar

  • 300 g sjötunga
  • 200 g skalade räkor
  • 1 limefrukt, zest

Pesto med blomkål

  • 1 kruka färsk basilika
  • 40 g blomkål, i buketter
  • 1 dl parmesanost, finriven
  • 0,25 banan
  • 1 tsk nutella
  • 0,5 dl olivolja
  • salt, efter smak
  • 1 klyfta pomelo (fruktkött)
  • 2 dl popcorn, poppade
  • salt, efter smak
  • neutral olja, för fritering

Skummig räksås

  • 500 g räkskal
  • 1 tomat
  • 1 morot
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 l vatten
  • 1 limefrukt, saft
  • 1 msk vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1 msk neutral olja, till fräsning
  • salt
  • svartpeppar

Gurksallad

  • 0,5 gurka
  • 1 bit honungsmelon
  • olivolja, efter smak
  • salt, efter smak

Gör så här

Fisk- och räkbollar

  1. Skär bort hinnorna från pomeloklyftan och ta ut fruktköttet.
  2. Mixa fisk, räkor och pomelons fruktkött till en jämn färs. Tillsätt limeskal och salt.
  3. Mixa popcornen till ett smul och salta lätt.
  4. Forma fiskfärsen till små bollar och panera dem i popcornsmulet.
  5. Hetta upp oljan i en kastrull till 170 grader. Fritera bollarna i ca 4 minuter tills de är gyllene och genomvarma.
  6. Mixa alla ingredienser till en jämn pesto.
  7. Smaka av med salt.

Pesto med blomkål

  1. Mixa alla ingredienser till en jämn pesto.
  2. Smaka av med salt.

Skummig räksås

  1. Skala moroten och skär morot och tomat i grova tärningar.
  2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs räkskalen. Tillsätt morötter och tomater, fräs kort.
  3. Häll på 1 liter vatten och låt småkoka i ca 15 minuter.
  4. Sila av fonden.
  5. Smält 1 msk smör i en kastrull och vispa ner mjölet.
  6. Slå på ca 3 dl av fonden, tillsätt grädde och resten av smöret. Låt sjuda. Tillsätt limesaft.
  7. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Mixa upp såsen med stavmixer tills den blir skummig.

Gurksallad

  1. Skiva gurkan på längden och ta bort kärnhuset.
  2. Fintärna gurkan och melonen, lägg tärningarna i ett isbad.
  3. Sila av och smaka upp med olivolja och salt.