Receptet är hämtat från ett tävlingsmoment där barn fick plocka ihop ingredienser och utmaningen var att använda samtliga råvaror. Lagas på egen risk :-)
Ingredienser
portioner
Fisk- och räkbollar
300 g sjötunga
200 g skalade räkor
1 limefrukt, zest
Pesto med blomkål
1 kruka färsk basilika
40 g blomkål, i buketter
1 dl parmesanost, finriven
0,25 banan
1 tsk nutella
0,5 dl olivolja
salt, efter smak
1 klyfta pomelo (fruktkött)
2 dl popcorn, poppade
salt, efter smak
neutral olja, för fritering
Skummig räksås
500 g räkskal
1 tomat
1 morot
2 dl vispgrädde
1 l vatten
1 limefrukt, saft
1 msk vetemjöl
50 g smör
1 msk neutral olja, till fräsning
salt
svartpeppar
Gurksallad
0,5 gurka
1 bit honungsmelon
olivolja, efter smak
salt, efter smak
Gör så här
Fisk- och räkbollar
Skär bort hinnorna från pomeloklyftan och ta ut fruktköttet.
Mixa fisk, räkor och pomelons fruktkött till en jämn färs. Tillsätt limeskal och salt.
Mixa popcornen till ett smul och salta lätt.
Forma fiskfärsen till små bollar och panera dem i popcornsmulet.
Hetta upp oljan i en kastrull till 170 grader. Fritera bollarna i ca 4 minuter tills de är gyllene och genomvarma.
Mixa alla ingredienser till en jämn pesto.
Smaka av med salt.
Pesto med blomkål
Mixa alla ingredienser till en jämn pesto.
Smaka av med salt.
Skummig räksås
Skala moroten och skär morot och tomat i grova tärningar.
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs räkskalen. Tillsätt morötter och tomater, fräs kort.
Häll på 1 liter vatten och låt småkoka i ca 15 minuter.
Sila av fonden.
Smält 1 msk smör i en kastrull och vispa ner mjölet.
Slå på ca 3 dl av fonden, tillsätt grädde och resten av smöret. Låt sjuda. Tillsätt limesaft.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Mixa upp såsen med stavmixer tills den blir skummig.
Gurksallad
Skiva gurkan på längden och ta bort kärnhuset.
Fintärna gurkan och melonen, lägg tärningarna i ett isbad.